Eύσημα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Eύσημα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες και θερμές εκδηλώσεις υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Πρώτοι, βεβαίως, αντέδρασαν οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Ακολούθησε σχεδόν άμεσα ένα τουίτ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στα ελληνικά. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», ανέφερε ο κ. Τουσκ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε κοινή δήλωση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, μίλησε για «πολιτικό θάρρος, ηγεσία και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές», ώστε να ξεπεραστεί αυτή η διμερής διαφορά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, της οποίας προΐσταται η κ. Μογκερίνι, ανακοίνωσε άμεσα ότι χαιρετίζει «το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών». Αναλόγως θερμή ήταν και η αντίδραση του γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του για την ένταξη «της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο και ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, επισημαίνοντας τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» δήλωσε επί τούτου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για τη διπλωματία».

Ως «πραγματικά ιστορική» περιέγραψε τη συμφωνία ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επισήμανε ότι «ανοίγει στη Βόρεια Μακεδονία τον δρόμο προς την Ε.Ε.». Χώρες –όπως ο Καναδάς– εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση των πρεσβειών τους στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, την οποία αποκαλούν πλέον Βόρεια Μακεδονία.

Στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών περιγράφεται τόσο από διπλωματικής όσο και από πολιτικής σκοπιάς. Οι New York Times μιλούν για «νίκη της Δύσης», εκτιμώντας ότι οι Ελληνες βουλευτές ψήφισαν «υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας» και επισημαίνουν ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη». Το Bloomberg εκτιμά ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων». Ως «καλλιτέχνη της πολιτικής επιβίωσης», περιγράφει τον Αλ. Τσίπρα η γερμανική Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη τονίσει πως η δική του κυβέρνηση θα βάλει βέτο στα βήματα ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Η κύρωση της συμφωνίας τυγχάνει εκτενέστατης κάλυψης και από τα ρωσικά ΜΜΕ. Επισημαίνεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ψήφους μεμονωμένων βουλευτών, δίχως να έχει ευρύτερη πολιτική στήριξη. Τονίζεται, ακόμη, ότι η συμφωνία συναντά την αντίδραση μεγάλων τμημάτων των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή