Προσοχή στις ταμπέλες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τρελαίνομαι να κάνω βόλτα στη λαϊκή. Η αδυναμία μου είναι οι βιολογικές λαϊκές γιατί εκεί εκτός από βιολογικά προϊόντα φρέσκα και σε λογικές τιμές, βρίσκω και τους ίδιους τους παραγωγούς, τους ρωτώ και με μαθαίνουν.

Μου αρέσουν όμως και οι συμβατικές και, όπως και να το κάνουμε, με μεγαλύτερη ποικιλία λαϊκές. Χαίρομαι που κοντά στα «συμβατικό» μαϊντανό και άνηθο βρίσκω πια και άλλα πιο ξεχωριστά μυριστικά, όπως μυρώνια και καυκαλήθρες. Λυπάμαι όμως ή, για την ακρίβεια, στενοχωριέμαι όταν προσπαθούν να με κοροϊδέψουν και δυστυχώς, αυτές οι φορές δεν είναι λίγες.

Βλέπω συχνά, λοιπόν, διάφορες ταμπέλες πάνω στα προϊόντα, που προφανώς έχουν στόχο να προσελκύσουν αγοραστές αναγράφοντας από άνευ σημασίας πληροφορίες έως και ψέματα. Βρήκα προχθές ντομάτες «μόνο με κοπριά», όπως έλεγε η ταμπέλα. Ακόμα κι αν αυτή η επισήμανση είναι αληθινή, δεν σημαίνει τίποτα.

Η κοπριά αν δεν προέρχεται από βιολογική ή έστω εκτατική εκτροφή ζώων και αν πέσει σε μεγάλες ποσότητες στην καλλιέργεια μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο επιβλαβής από τα χημικά λιπάσματα. Είναι πολύ πιθανό η «αγνή» κοπριά να περιέχει τα αντιβιοτικά και τ’ άλλα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκτροφή. Επίσης, αν δεν έχει γίνει ζύμωση -δεν έχει χωνευτεί όπως λέμε- είναι πιθανό η κοπριά να περιέχει παθογόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σε άλλες ταμπέλες στις λαϊκές αγορές, όπως εκείνες που αναγράφουν «οικολογικά προϊόντα», «χωρίς φάρμακα» και άλλα τέτοια που εκτός από -ενδεχομένως- καλές προθέσεις δεν δείχνουν τίποτε άλλο. Ο καθένας μπορεί να εννοεί ό,τι θέλει όταν γράφει «οικολογικό» γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει τι σημαίνει αυτός ο όρος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να ταυτίζεται με το βιολογικό. Ο τρόπος καλλιέργειας των βιολογικών προϊόντων γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν επιτρέπεται να πωλούνται στις συμβατικές λαϊκές παρά μόνον συσκευασμένα. Ακόμα κι έτσι, όμως, προσέξτε πάνω στη συσκευασία να αναγράφεται η πιστοποίηση για να μην πληρώσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο εχέγγυο είναι η εμπιστοσύνη στη σχέση που έχετε αναπτύξει με τον συγκεκριμένο παραγωγό. Να θυμάστε ότι το πιθανότερο είναι να αγοράσετε ένα συμβατικό τρόφιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή