«Κόκκινα Φουλάρια» εναντίον «Κίτρινων Γιλέκων»

«Κόκκινα Φουλάρια» εναντίον «Κίτρινων Γιλέκων»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Περισσότεροι από 10.000 Γάλλοι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την παρισινή αστυνομία, για να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και να καταγγείλουν τη βίαιη φύση των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων».

Πολύ μικρότερο αριθμό διαδηλωτών κατέγραψαν, πάντως, δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη διαδήλωση, κάνοντας λόγο για 3.000 συμμετέχοντες. Η πορεία των «Κόκκινων Φουλαριών», όπως αυτοαποκαλούνται οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας, με εξαίρεση ορισμένα περιστατικά «συναντήσεων» των «Κόκκινων Φουλαριών» με μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων», που οδήγησαν σε λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Κάποιοι υποστηρικτές των «Κίτρινων Γιλέκων» παρεισέφρησαν στη φιλοκυβερνητική πορεία και ανήρτησαν κοροϊδευτικά πανό, τα οποία έγραφαν συνθήματα υπέρ του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, υπέρ του τραπεζικού συστήματος και των πλουσίων. Ενα από τα προκλητικά αυτά πανό έγραφε: «Δακρυγόνα, αγάπη μου!».

Οι οπαδοί της κυβέρνησης φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα ανάλογη με εκείνη της ιστορικής φιλοκυβερνητικής πορείας της «σιωπηλής πλειοψηφίας» στα τέλη Μαΐου 1968. Στη διαδήλωση αυτή υπέρ του προέδρου Ντε Γκωλ και κατά των φοιτητικών διεκδικήσεων του Μάη ’68, εκατοντάδες χιλιάδες Παριζιάνοι είχαν κατέβει στους δρόμους για να εκφράσουν την επιθυμία τους να επανέλθει η τάξη, ύστερα από εβδομάδες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας.

Η μερική υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν, που αποδέχθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να μην αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα, δεν πέτυχε να καθησυχάσει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Την ίδια ώρα, ο «εθνικός διάλογος», τον οποίο εγκαινίασε υπό την καθοδήγηση του Μακρόν η υπουργός Μαρλέν Σιαπά, δεν έχει καρποφορήσει, με το κίνημα των «Γιλέκων» να δεσμεύεται να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή