Τα ραντεβού της χρονιάς

6' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές επέτειοι πρωταγωνιστούν στη διεθνή εικαστική ατζέντα του 2019.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ |

Η σχολή που άλλαξε τη ζωή μας

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής σχολής Bauhaus ρίχνουν φως στο πώς αυτή επέδρασε στην αρχιτεκτονική, στον βιομηχανικό σχεδιασμό και στις τέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την ίδρυσή της, το 1919, από τον Walter Gropius στη Βαϊμάρη και το κλείσιμό της το 1933 από τον Χίτλερ, ο οποίος δεν ήθελε το καινοτόμο πνεύμα της, οι ιδέες των καθηγητών της διέδιδαν ότι τέχνη και τεχνολογία αποτελούν μία ενότητα, στρέφοντας το ενδιαφέρον προς τον βιομηχανικό σχεδιασμό, προκειμένου να γίνει η καθημερινότητα του ανθρώπου πιο λειτουργκή. Δύο από τις πιο βασικές δράσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της επετείου είναι η έκθεση «Original Bauhaus», στην Berlinische Galerie, που συνδιοργανώνεται από το Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung (6/9/2019-27/1/2020), και το project «Bauhaus Imaginista», που θα παρουσιάσει δουλειές καλλιτεχνών, ντιζάινερ, αρχιτεκτόνων κ.ά. από οκτώ χώρες στο Haus der Kulturen der Welt (από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2019).   

|| berlinischegalerie.de, bauhaus-imaginista.org


ΜΑΔΡΙΤΗ |

200 χρόνια Πράδο [ΕΩΣ 10/03/2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-1

Φωτογραφία: Equipo Crοnica, Museu Fundaciοn Juan March

Με μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα με τίτλο «Prado Museum 1819-2019: A Place of Memory» γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του το μουσείο της ισπανικής πρωτεύουσας, που άνοιξε τις πύλες του το 1819 ως Museo Real de Pintura y Escultura, φιλοξενώντας τότε 331 πίνακες Ισπανών καλλιτεχνών. Η έκθεση παρουσιάζεται με χρονολογική σειρά σε οκτώ θεματικές ενότητες, ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητή στον επισκέπτη η πορεία και η εξέλιξη του μουσείου στον χρόνο: η μετάβασή του από βασιλικό σε εθνικό, ο τρόπος με τον οποίο αφηγήθηκε σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας, αλλά και η επίδραση που άσκησε σε διεθνείς και ντόπιους καλλιτέχνες του 19ου και του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στα 168 έργα που εκτίθενται, κληροδοτήματα του ισπανικού πολιτισμού βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών (Renoir, Pollock, Picasso, Goya), ενώ η ενότητα που είναι αφιερωμένη στον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939) δεν περιλαμβάνει πίνακες αλλά μόνο φωτογραφίες.

|| museodelprado.es


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ |

Τέχνη και τυπογραφία [Από 27/02 έως 26/05/2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-2

Φωτογραφία: Koninklijke Bibliotheek van België

Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από τον θάνατο του Φλαμανδού Pieter Bruegel του πρεσβύτερου (1525-1569), ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 16ου αιώνα. Ο δημιουργός του «Πύργου της Βαβέλ» ήταν γνωστός επίσης για το χαρακτικό έργο του, στο οποίο απέδιδε με ρεαλιστικό τρόπο τοπία και αλληγορικές φιγούρες. Το BOZAR παρουσιάζει την έκθεση «Prints in the Age of Bruegel», με δουλειές του που δείχνουν την τυπογραφική παραγωγή στη Νότια Ολλανδία, καθώς είχε δημιουργήσει πολλά χαρακτικά για τον εκδοτικό οίκο In de Vier Winden. Μάλιστα, οι διαρκείς επανεκτυπώσεις αυτού του υλικού τον έκαναν διάσημο όλη την Ευρώπη. Μέσω του χαρακτικού έργου του Bruegel δεν παρακολουθούμε μόνο την εξέλιξη της τυπογραφίας, αλλά μαθαίνουμε και τον ρόλο που διαδραμάτισε το μέσο –επιχειρηματικά και οικονομικά– εκείνη την εποχή.

|| bozar.be


ΛΟΝΔΙΝΟ |

Στο μυαλό του Dior [Από 02/02/2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-3

Φωτογραφία: Courtesy of Christian Dior

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του οίκου μόδας Dior, το μουσείο V&A ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του σχεδιαστή και ιδρυτή του, Christian Dior. Η έκθεση με τίτλο «Christian Dior: Designer of Dreams»

–εμπλουτισμένη κατά πενήντα τοις εκατό με νέο υλικό σε σχέση με την αντίστοιχη στο Musée des Arts Décoratifs του Παρισιού που προηγήθηκε– παρουσιάζει την ιστορία του ιδίου αλλά και των έξι καλλιτεχνικών διευθυντών που τον διαδέχτηκαν από το 1947 έως σήμερα. Μέσα από έντεκα ενότητες, όπως αυτή που αφιερώνεται στο «The New Look» (εστιάζει στο κοστούμι Bar) και στη «The Dior Line» (με σύνολα-ορόσημα της περιόδου 1947-1957), ο επισκέπτης θα μάθει και λιγότερο γνωστές πληροφορίες για τον Γάλλο σχεδιαστή, όπως ότι πηγή της έμπνευσής του aποτελούσαν οι εντυπωσιακοί, μεγαλοπρεπείς κήποι των βρετανικών αστικών σπιτιών ή ακόμα και το φαγητό.

|| vam.ac.uk


ΠΑΡΙΣΙ |

Ο ιδιοφυής Leonardo [Φθινόπωρο 2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-4

Φωτογραφία: RMN-Grand Palais (musee du Louvre) / Michel Urtado

Υπάρχουν περί τους 15 επιβεβαιωμένους πίνακες του Leonardo da Vinci (1452-1519) σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στο Λούβρο. Γι’ αυτόν τον λόγο το γαλλικό μουσείο πρωταγωνιστεί στα φετινά επετειακά αφιερώματα για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου, γλύπτη, αρχιτέκτονα, εφευρέτη Leonardo di ser Piero da Vinci. Eκτός από τη «Mona Lisa», τη συλλογή da Vinci του μουσείου απαρτίζουν το γυναικείο πορτρέτο «La Belle Ferronnière», η Αγία Άννα με την Παρθένο και το βρέφος («Sainte Anne, la Vierge et l’Enfant jouant avec un agneau, dit La Sainte Anne») και ο Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής («Saint Jean Baptiste»). Επιπλέον κατάφερε να πάρει ως δάνειο τον «Salvator Mundi» που απέκτησαν πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το μουσείο του Louvre Abu Dhabi, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

|| louvre.fr


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ |

Έτος Ρεμπράντ [Από 15/02 έως 10/06/2019 και από 11/11/2019 έως 19/01/2020]

Τα ραντεβού της χρονιάς-5

Από το Άμστερνταμ και τη Χάγη έως το Λάιντεν, τα πολιτιστικά ιδρύματα όλης της Ολλανδίας έχουν ετοιμάσει μεγάλα αφιερώματα για να τιμήσουν την 350ή επέτειο από τον θάνατο του Rembrandt van Rijn (1606-1669), του μεγαλύτερου δασκάλου της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής. Για το «Έτος Ρέμπραντ» το Rijksmuseum έχει ανακοινώσει δύο μεγάλες εκθέσεις. Η πρώτη έχει τίτλο «All the Rembrandts of the Rijksmuseum» και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μουσείου ολόκληρη τη συλλογή του με έργα του καλλιτέχνη (22 πίνακες, 60 σχέδια και 300 χαρακτικά). Η δεύτερη τιτλοφορείται «Rembrandt – Velazquez» και ανοίγει έναν διάλογο με τον έτερο μεγάλο δάσκαλο του 17ου αιώνα, τον Ισπανό Diego Velazquez (1599-1660), παρουσιάζοντας τα έργα τους δίπλα δίπλα. Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Rijksmuseum έχει ετοιμάσει μια έκπληξη στους λάτρεις του Ολλανδού ζωγράφου: η συντήρηση του διάσημου έργου του «Η Νυχτερινή Περίπολος» θα γίνεται ζωντανά, με τους επισκέπτες του μουσείου και τους διαδικτυακούς του φίλους να παρακολουθούν τη διαδικασία (από τον Φεβρουάριο).

|| rijksmuseum.nl

 


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ |

Αφορμή είναι ο άνθρωπος [Από τον Σεπτέμβριο του 2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-6

Φωτογραφία: Eugène Laermans

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα» αναφέρει το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 1948 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι βαρβαρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφορμή την 70ή επέτειο από τη Διακήρυξη, τα Royal Museums of Fine Arts και τα βελγικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνουν τη διαδραστική περιήγηση «A unique dialogue between Arts and Human Rights», που θα πραγματοποιείται ακολουθώντας ένα μονοπάτι ανάμεσα σε έργα τέχνης και δώδεκα βίντεο, στα οποία διασταυρώνουν τις απόψεις τους ειδήμονες από τον χώρο της τέχνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθήστε τον Françoise Tulkens, πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και τον Anthony Spiegeler, ιστορικό τέχνης, να τοποθετούνται περί δικαιοσύνης, τη δημοσιογράφο Anne-Marie Impe και τον Jean-Philippe Itskens, ιστορικό τέχνης, να συνομιλούν για τα δικαιώματα των γυναικών, κ.ά.

|| fine-arts-museum.be

 


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ |

Μια ιστορική σύμπραξη [Έως Δεκέμβριο 2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-7

Φωτογραφία: Robert E. Mates © The Solomon R. Guggenheim Foundation

Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του Frank Lloyd Wright, το μουσείο Solomon R. Guggenheim, που ένωσε την τέχνη με την αρχιτεκτονική, γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια του. Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1959 και αναγνωρίστηκε αμέσως ως το νέο τοπόσημο της Νέας Υόρκης. Ιδρυτής του ήταν ο επιχειρηματίας και λάτρης της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Solomon R. Guggenheim. Βλέποντας τη συλλογή του να μεγαλώνει, έκρινε πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος όχι μόνο θα προωθεί την τέχνη αλλά και θα εκπαιδεύει το κοινό. Λόγω της φετινής επετείου, το μουσείο έχει διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του, ανοίγοντας επτά ημέρες την εβδομάδα. Μέσα από τις ξεναγήσεις και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία του ιδρύματος Guggenheim και να αναγνωρίσουν την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου – για πολλούς είναι σημαντικότερη ακόμα και από τα αριστουργήματα που στεγάζει. Oι λάτρεις του νεοϋορκέζικου Guggenheim σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανταλλάσσουν σχόλια με το hashtag #Guggenheim60.

|| guggenheim.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΙΛΑΝΟ [ΕΩΣ 03/03/2019]

Τα ραντεβού της χρονιάς-8

Ο Ελβετο-Γερμανός ζωγράφος Paul Klee (1879-1940) επηρεάστηκε από ποικίλα κινήματα –ιμπρεσιονισμό, κυβισμό, σουρεαλισμό–, χωρίς ωστόσο να ενταχθεί ποτέ σε κάποιο. Για τα 140 χρόνια από τη γέννησή του, το MUDEC παρουσιάζει την έκθεση «Paul Klee. At the Origins of Art».

|| mudec.it

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Auguste Renoir (1841-1919) ο οργανισμός «Impressionisms Routes» διοργανώνει στη διάρκεια της χρονιάς εκθέσεις και δράσεις στα μέρη όπου έζησε και εργάστηκε ο εμβληματικός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.).

|| impressionismsroutes.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή