Για 4η χρονιά συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος

Για 4η χρονιά συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ελλάδος, που το 2018 έκλεισε 90 χρόνια λειτουργίας, έχει προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, πέραν του προφανούς θεσμικού της ρόλου στην οικονομική ζωή. Μια από τις βασικότερες έγνοιες της είναι η επιμόρφωση, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τον επικεφαλής της Γιάννη Στουρνάρα και επιτυγχάνεται μέσα από τη σοβαρή δουλειά που κάνει το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της τράπεζας. Εκτός από την οργάνωση του ιστορικού αρχείου και τον εμπλουτισμό των συλλογών της τράπεζας, την ανάδειξη της ιστορίας της και τις εκδόσεις, διοργανώνει και τις «Καταθέσεις Πολιτισμού».

Στόχος αυτής της σειράς, που είναι ανοικτή στο κοινό και φιλοξενείται στο υπέροχο κτίριο της ΤτΕ, είναι να προβληθούν άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, αναλύει ένα θέμα που γνωρίζει εις βάθος. Στην τέταρτη χρονιά τους, οι «Καταθέσεις» περιλαμβάνουν συζητήσεις τριών γυναικών, που έχουν διακριθεί στον ακαδημαϊκό χώρο και στον πολιτισμό, με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Για 4η χρονιά συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-1

Η ακαταπόνητη Μαρία Ευθυμίου έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Το ποδαρικό θα κάνει αύριο, 30 Ιανουαρίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου. Το θέμα της ομιλίας της, «Η παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης και του δυτικού πολιτισμού κατά την τελευταία 500ετία». Η Μαρία Ευθυμίου έχει πραγματικά αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον βλέπουμε την Ιστορία και αντλούμε ιδέες, αυτογνωσία και αξίες από το παρελθόν.

Εχει «οργώσει» ολόκληρη την Ελλάδα, με ακαταπόνητη ενέργεια, για να κάνει δωρεάν ανοικτές συζητήσεις, τα εσπερινά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας, με στόχο τη διά βίου μόρφωση και την απόκτηση μιας σφαιρικής έννοιας των ιστορικών γεγονότων. Η ομιλήτρια έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας, καθώς και περί τα 70 άρθρα για επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας.

Για 4η χρονιά συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-2

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμάντα Μιχαλοπούλου παίρνει μέρος στη φετινή σειρά.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, η Κατερίνα Λυμπεροπούλου θα μιλήσει με την Ασπασία Λούβη, αρχαιολόγο και πρώην πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με θέμα «Η πολιτιστική χορηγία, η πολιτική συγκυρία και η πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα». Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ακολουθεί η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου με θέμα συζήτησης «Το βίωμα και η επινόηση του: γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες».

Για 4η χρονιά συνεχίζονται οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος-3

Η Ασπασία Λούβη θα μιλήσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος) στην Αθήνα, με ώρα έναρξης τις 18.00. Είσοδος από Πανεπιστημίου 21. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή