ΗΠΑ: Απίθανο η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα

ΗΠΑ: Απίθανο η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς χαρακτήρισε σήμερα «απίθανο» να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα όλα τα πυρηνικά όπλα της, παρά τις υποσχέσεις που δίνει περί «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» και τις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι εκτιμήσεις μας εξακολουθούν να δείχνουν ότι είναι ελάχιστα πιθανό να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα όλα τα πυρηνικά όπλα της και τις δυνατότητες παραγωγής της», εξήγησε σε μια έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο ο διευθυντής των Εθνικών Πληροφοριών (National Intelligence).

Η εκτίμηση του Κόουτς έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος Τραμπ περί της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Βόρεια Κορέα μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο Ιούνιο.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ο Κόουτς παραδέχτηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει σταματήσει τις προκλήσεις, δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έχει καταστρέψει ένα μέρος των υποδομών της.

Παρ' όλα αυτά, «εκτιμούμε επί του παρόντος ότι η Βόρεια Κορέα θα επιδιώξει να διατηρήσει τις πυρηνικές δυνατότητές της και είναι απίθανο να εγκαταλείψει πλήρως τα πυρηνικά όπλα της και τις δυνατότητες παραγωγής επειδή οι ηγέτες της, σε τελική ανάλυση, θεωρούν τα πυρηνικά όπλα κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος», σημείωσε.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει «κάποια δραστηριότητα που είναι ασύμβατη με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή