Από την αιχμαλωσία στο 152 ημερών ταξίδι επιβίωσης

Από την αιχμαλωσία στο 152 ημερών ταξίδι επιβίωσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέτρος Τσακμάκης, γνωστός για τις όμορφες φωτογραφίες του στη Λέσβο, συνηθίζει κάθε Κυριακή να βγαίνει με τον φακό του στις Αλυκές της Καλλονής ή του Πολιχνίτου. Το χόμπι του είναι η φωτογράφιση της άγριας φύσης και των πουλιών εδώ και έξι χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες όμως ο φακός του συνέλαβε έναν μαυροπελαργό με μεγάλη ιστορία πίσω του, καθώς έφθασε στο νησί από την Ουκρανία, ύστερα από 152 ημέρες ταξιδιού και έχοντας διανύσει 1.120 χλμ. Ηταν στη Σκάλα Πολιχνίτου από νωρίς, γιατί, όπως είπε στην «Κ», τα πουλιά είναι περισσότερο δραστήρια στις 8 το πρωί, και φωτογράφισε έναν μαυροπελαργό μόλις 8 μηνών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογράφισα πουλί με δαχτυλίδι στο πόδι του, αλλά ο συγκεκριμένος μαυροπελαργός είχε ιδιαίτερη ιστορία. Κατ’ αρχάς φαινόταν πιο συνηθισμένος στην ανθρώπινη παρουσία, δεν έφυγε διαπιστώνοντας τον εξοπλισμό μου και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να πάω πιο κοντά και να τον φωτογραφίσω καλύτερα», μας είπε.

«Ηταν τόσο καλή η φωτογραφία, που φαινόταν ο τόπος προέλευσης, το Κίεβο», εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και δακτυλιώτρια πουλιών Ελένη Γαληνού. «Στα μικρά πουλιά βάζουμε συνήθως μικρά δακτυλίδια. Στα μεγάλα πουλιά που έχουν μεγάλα πόδια και μπορούμε εμείς από μακριά να τα δούμε με το τηλεσκόπιο να στέκονται, βάζουμε ακόμα ένα πλαστικό δακτυλίδι να στέκεται πάνω από το γόνατο, το οποίο μπορούμε να το διαβάσουμε από μακριά, ώστε να στείλουμε την πληροφορία που φέρει στη χώρα προέλευσης», προσθέτει περιγράφοντας τη δακτυλίωση. Πρόκειται για τη μέθοδο επιστημονικής παρακολούθησης, εντελώς άκακη προς τα πουλιά, που επιτρέπει στους παρατηρητές να δουν προς τα πού μεταναστεύει ένα πουλί, πόσο καιρό, σε πόσο χρόνο διανύει τις αποστάσεις και άλλες πληροφορίες. Η κ. Γαληνού επικοινώνησε βάσει της αναγραφής του δαχτυλιδιού και του διεθνούς προγράμματος δακτυλίωσης με τη διεύθυνση στην Ουκρανία και ενημέρωσε και το ελληνικό κέντρο δακτυλίωσης. Η απήχηση ήταν μεγάλη με ρεπορτάζ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία ήταν πως το πουλί γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της χώρας από γονείς που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο επανένταξης και απελευθερώθηκε σε προστατευόμενη περιοχή. «Αυτό που έκανε αίσθηση και είναι σημαντικό είναι ότι ένα πουλί που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία κατάφερε να επιβιώσει. Αλλά και το ότι έφθασε στη Λέσβο χειμώνα αποδεικνύει πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι του νησιού», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η Λέσβος είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου αναπαράγονται και τα δύο είδη πελαργού: λευκοπελαργός και μαυροπελαργός.

Η πλειονότητα των μαυροπελαργών της Ευρώπης μεταναστεύει στην Ασία και στην Αφρική για την περίοδο του χειμώνα, όμως κάθε χρονιά μέχρι και 10 άτομα του είδους καταγράφονται να ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους γύρω από τον Κόλπο Καλλονής. «Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν 9 πουλιά στην Αλυκή Πολιχνίτου (Λ. Κακαλής) και δύο ακόμη στην Αλυκή Καλλονής», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή