Βουλή: «Προς ώρας» ισορροπία τρόμου

Βουλή: «Προς ώρας» ισορροπία τρόμου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του Προέδρου της Εθνικής Αντιπροσωπείας Ν. Βούτση «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», δίνει μια μικρή, πλην όμως σημαντική και πάντως αποκαλυπτική αναφορικά με τις έντονες και βαθύτατες διεργασίες που συντελούνται στη Βουλή την τρέχουσα περίοδο, όπως αυτή χαρακτηρίζεται από το ιδιόρρυθμο των αριθμητικών συσχετισμών στο Κοινοβούλιο: Ειδικά το «προς ώρας» σχολιάζεται στο Περιστύλιο και στα κομματικά γραφεία ως έμμεση προαναγγελία νέων εξελίξεων, με πολλούς να εικάζουν ότι συνιστά ακόμα και προμήνυμα νέων προσχωρήσεων ειδικά στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει μόνο 145 βουλευτές, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διάλυση της δικομματικής συγκυβέρνησης μέσω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ, έχει ήδη όπως αναμενόταν αρνητικές επιπτώσεις στους κοινοβουλευτικούς σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου και των Υπουργείων: Χθες κατεγράφη εμπλοκή στην ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σήμερα «δεν πέρασε» από την επιτροπή ΔΕΚΟ ο προταθείς από τον υπουργό Παιδείας για τη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην πρώτη, χθεσινοβραδυνή απόπειρα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ απουσίαζε με αποτέλεσμα με μόνη καταγραφείσα θετική ψήφο εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ότι απορρίπτεται το νομοθέτημα. Για την απεμπλοκή ο προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ προεδρεύων Γ. Βαρεμένος, παραβιάζοντας –όπως καταγγέλθηκε σήμερα από την αντιπολίτευση- τον Κανονισμό, διέκοψε την εν εξελίξει ψηφοφορία και την μετέθεσε για σήμερα. Για το επιτυχές αποτέλεσμα της ονομαστικής, επιστρατεύθηκαν εκείνοι εκ των ανεξαρτήτων που έδωσαν προσφάτως ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Αλ. Τσίπρα, και έτσι με 153 «Ναι» επί της αρχής, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι στα τρία άρθρα στα οποία οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως διαφωνούν, η πλειοψηφία ήταν απολύτως οριακή: 151, 150 και 150 ήταν τα «ναι». (Αυτό σημαίνει ότι ειδικά τα δύο τελευταία άρθρα εγκρίθηκαν επειδή απουσίαζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αν ήταν παρόντα, τότε με 150 «ναι» -150 «όχι» ή «παρών» θα σημειωνόταν νέα εμπλοκή, και θα διεξαγόταν και νέα ψηφοφορία που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απόριψή τους).

Ως προς την Επιτροπή ΔΕΚΟ, η πρόταση του κ. Κ.Γαβρόγλου συγκέντρωσε μόνο 10 θετικές ψήφους, έναντι 11 αρνητικών από το χώρο της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ψηφοφορία θεωρείται μη δεσμευτική για τον Υπουργό (είναι «έκφραση γνώμης») και πως εάν επιθυμεί μπορεί να επιμείνει στην επιλογή του. Ωστόσο, όπως συνέβη και σε άλλες σπάνιες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, τέτοιες εξελίξεις ερμηνεύονται και ορθώς ως καταγραφή σοβαρού πολιτικού προβλήματος για την κυβέρνηση.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και με τις ισορροπίες να είναι εξαιρετικά εύθραυστες, στο παρασκήνιο φαίνεται ότι εντείνονται οι διεργασίες ώστε να προστεθούν στους «145» τουλάχιστον έξι βουλευτές – προφανώς από τους θεωρούμενους σήμερα «ανεξαρτήτους», ώστε να υπάρχει και τυπικά η λεγόμενη «δεδηλωμένη» και να μην τίθεται σε κάθε ψηφοφορία ανάλογο του σημερινού πολιτικό ζήτημα «νομιμοποίησης» των ακολουθούμενων διαδικασιών. Υπό αυτό το πλαίσιο σχολιάζεται και η προαναφερθείσα φράση του κ. Βούτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή