Μηνύματα Αθήνας προς Ζάεφ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των αναφορών του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονίας» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια». Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ, δις στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν προκαλέσει αμηχανία αλλά και δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, καθώς θολώνουν το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα πως «η συμφωνία των Πρεσπών» επιτυγχάνει το μείζον: η γειτονική χώρα να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία από «σκέτο Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία».

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ, τονίζει, πάντως, ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υιοθετηθεί αμέσως μετά «το τελευταίο βήμα της ελληνικής Βουλής, δηλαδή την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ». Οπως είπε, πρόκειται για ενδιάμεση περίοδο, στην οποία επισήμως χρησιμοποιείται ο όρος «μελλοντικά Βόρεια Μακεδονία» («soon to be North Macedonia»), αλλά και «Μακεδονία» ή «Βόρεια «Μακεδονία». Σύμφωνα με τον κ. Μποσνιακόφσκι, ο κ. Ζάεφ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης (Οσμάνι, Σεκέρινσκα, Ντιμιτρόφ) ήδη χρησιμοποιούν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, ανέφερε στην «Κ» ότι σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη ενημερώθηκε το κυβερνητικό όργανο που θα αναλάβει τις μετονομασίες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Με τα ανωτέρω δεδομένα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα εστιάζουν στη «μεταβατική φάση» στην οποία βρίσκεται η συμφωνία. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε (Real FM) πως «οι γείτονες θα επιδείξουν καλή θέληση», τονίζοντας πως ο χρόνος που βρισκόμαστε επιτρέπει «τυπικά» την παλιά χρήση.

Προβληματισμό εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε πως «τυπικά η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ», προσθέτοντας όμως πως «από εκεί και μετά είναι προφανές ότι, σεβόμενοι το πνεύμα της, θα πρέπει και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπει». Και ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε δίνοντας «περίοδο χάριτος» στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι «η πλήρης θέση σε ισχύ της συμφωνίας θα γίνει μετά την κύρωση και εκ μέρους μας του πρωτοκόλλου ένταξης». Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να είναι όμως μεγάλη. Ανεξάρτητα από την πίεση που δεδομένα θα αυξάνεται από την αντιπολίτευση, υπάρχει και η πίεση από τους βουλευτές και δη τους Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα στις εκλογικές τους περιφέρειες να έχουν ως όπλο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, το κέντρο βάρους μεταφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Κοζάνη ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σε κομματική εκδήλωση, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη πολιτική ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στις Σέρρες.

Οι χώρες του Νότου

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου χθες συμμετείχε στις εργασίες της 5ης συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, με βασικά ζητήματα τις περιφερειακές εξελίξεις, το μεταναστευτικό, την ενέργεια, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027). Ο κ. Τσίπρας εστίασε στη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στις προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς επίκειται στις 6 Φεβρουαρίου η επίσκεψή του στην Αγκυρα. Στην σύνοδο, πλην του κ. Τσίπρα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγες. Σήμερα, αναμένεται τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή