«Εις την Πόλιν…»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση αναμένεται να έχει στην Κωνσταντινούπολη, την προσεχή Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ερεθισμός αρχίζει να διαπερνά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν είναι παράδοξο, εάν ληφθεί υπ’ όψιν το κλίμα που δεσπόζει στην Αθήνα. Μόνο που η Ελλάς, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να αναθέσει την πορεία των εξωτερικών της σχέσεων σε έναν αυτόματο πιλότο. Αυτά συμβαίνουν στη Δανία ή και στην Ολλανδία, αλλά όχι παρ’ ημίν.

Διότι, παρά τις «σταθεροποιητικές» πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., η κατάσταση στη Βαλκανική παραμένει ρευστή. Και μόνον από την άποψη ότι το αλβανικό στοιχείο δεν έχει επιτύχει την «ολοκλήρωσή» του, όπως συνέβη με τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες της διαλυθείσης Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Καλές, βεβαίως, οι «στρατηγικές» συγκλίσεις Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στο θέμα των υδρογονανθράκων, σε βάθος χρόνου, εξυπακούεται. Αλλά σε αυτήν τη φάση το μόνο που εισπράττουν η Λευκωσία και η Αθήνα είναι η οργή και οι απειλές των Τούρκων. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος τη σταθερή κάθοδο της Ρωσίας προς τον Νότο, είναι σαφές ότι πολιτικά η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται επικίνδυνα.

Υπήρξε μια μακρά περίοδος, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, που απορριπτόταν εκ προοιμίου κάθε ιδέα ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν βρήκαμε την ησυχία μας, ωστόσο, καθώς αυξήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις, που οδήγησαν εντέλει στην κρίση του 1987 και εν συνεχεία στη συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός. Ο διάλογος επανελήφθη από τις επόμενες κυβερνήσεις και εις ουδέν απέληξε. Ισως απέτρεψε τα χειρότερα. Είναι δύσκολος γείτων η Τουρκία. Προσφάτως μάλιστα αντιμετωπίζεται και ως απείθαρχος εταίρος, από τους φυσικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Μόνο που, σε αντίθεση με όλους τους εταίρους μας, η Ελλάς είναι όμορος προς την Τουρκία χώρα. Και κατά τους τελευταίους μήνες η ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών –που άρχισε με προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της Αγκυρας– κλιμακώθηκε επικίνδυνα. Η ανακοινωθείσα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δεν αναμένεται να καταλήξει σε συγκλονιστικά αποτελέσματα. Αλλά ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, όπως συχνά επεσήμαινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να αντικρούσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή