Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση δικαστικών ενώσεων για το πόθεν έσχες

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση δικαστικών ενώσεων για το πόθεν έσχες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής της υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που είχαν υποβάλλει (κάποιες από τις) δικαστικές ενώσεις. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτρέπει ουσιαστικά τη διαδικασία για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες από όλους τους υπόχρεους, που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Την αίτηση για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης είχαν υποβάλλει οι δικαστικές ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Διοικητικοί Δικαστές, αντίθετα δεν είχαν συνυπογράψει την αίτηση η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ολες οι Ενώσεις όμως υπογράφουν την αίτηση ακυρωσης του νέου νόμου, που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί την 1η Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη αίτηση από την πλευρά των δικαστικών ενώσεων είναι η δεύτερη κατά σειρά σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική υποβλή του πόθεν έσχες για μιά σειρά υποχρέων. Η πρώτη δικάστηκε από το ΣτΕ έγινε δεκτή σε βασικά της σημεία, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο προσαρμόζοντάς τον στην απόφαση του ΣτΕ όμως υπήρξαν -παρά τις βελτιώσεις- διατάξεις που προκάλεσαν νέο κύκλο δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Με τη δεύτερη αίτηση ορισμένες από τις διατάξεις του διορθωμένου νομικού πλαισίου χαρακτηρίζονται ως αςύμβατες με το σύνταγμα και ζητείται η προσασρμογή σε όλα τα σημεία του νόμου με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως τα σημεία που έχουν προκαλέσει τις νέες αιτήσεις αφορούν στη σύνθετη του οργάνου που θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες και οι διατάξεις για υποχρεωτική δήλωση των μετρητών, κινητών μεγάλης αξίας, πίνακες, σερβίτσια και λοιπά που μπορεί να έχει ο υπόχρεος στην κατοχή του.

Η σημερινή απόφαση εκδόθηκε από την Πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με εισηγητή τον Κων. Κουσούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή