Η Γιαπωνέζα που πλούτισε συγυρίζοντας ντουλάπες

Η Γιαπωνέζα που πλούτισε συγυρίζοντας ντουλάπες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν, προ δεκαετίας, κάποιος προέβλεπε πως η πιο δημοφιλής εκπομπή παγκοσμίως θα αφορούσε μια μικροσκοπική Γιαπωνέζα γκουρού της καθαριότητας, το πιθανότερο να ευτελιζόταν. Κι όμως, εν έτει 2019, η Marie Kondo έχει καταφέρει αδιαμφισβήτητα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του πλανήτη. Η ιέρεια της οικιακής εκκαθάρισης είναι διάσημη στην Ιαπωνία εδώ και χρόνια, χάρη στο επιτυχημένο βιβλίο της «Η μεταμορφωτική μαγεία της τακτοποίησης», και συμπεριλήφθηκε το 2015 στη λίστα του TIME με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του πλανήτη, πλάι σε ηγέτες κρατών και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες. Χρειάστηκε όμως μια εκπομπή στο Νetflix για να την ανεβάσει στη στρατόσφαιρα της δημοσιότητας. Το «Συγυρίζοντας με την Marie Kondo» ακολουθεί τη Γιαπωνέζα συγγραφέα ενώ επισκέπτεται ακατάστατα σπίτια της Καλιφόρνιας, βοηθώντας οικογένειες να ελέγξουν το χάος και να τακτοποιήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις τους.

Παρότι η θεματική της εκπομπής ακούγεται αρκετά ανιαρή, η Marie Kondo καταφέρνει να την πλασάρει ως αλλόκοτα διασκεδαστική, χάρη στο μοναδικό της ταλέντο στην καθαριότητα και, κυρίως, στο σύγχρονο branding. Με μία σειρά κοφτών συνθημάτων και χαρακτηριστική ιαπωνική ευγένεια, η Marie και η μεταφράστριά της μαγνητίζουν τις αμερικανικές οικογένειες, που σαν υπνωτισμένες κάθονται σταυροπόδι και ευχαριστούν το σπίτι τους, ή αδειάζουν όλα τους τα ρούχα σε ένα κρεβάτι περνώντας εβδομάδες για να τα ξεκαθαρίσουν. Στην καρδιά της εκπομπής τοποθετείται επανειλημμένως το μάντρα της επονομαζόμενης μεθόδου KonMari: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κρατήσουν σφιχτά τα προσωπικά τους αντικείμενα στην αγκαλιά τους, σκεπτόμενοι αν πράγματι «σπινθηρίζουν ευτυχία». Αν η απάντηση είναι όχι, η Marie Kondo είναι αμετάπειστη: οι ιδιοκτήτες πρέπει να ευχαριστήσουν το αντικείμενο για τις υπηρεσίες του, και να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Η Γιαπωνέζα που πλούτισε συγυρίζοντας ντουλάπες-1

Φυσικά, οι αντιδράσεις της αμερικανικής, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας είναι ασυνείδητα ξεκαρδιστικές: σε ένα επεισόδιο, η πρωταγωνίστρια βάζει τα κλάματα που αναγκάζεται να αποχωριστεί ένα από τα δεκαεπτά χριστουγεννιάτικα δένδρα που έχει κρυμμένα στην αποθήκη της, ενώ ένα άλλο ζευγάρι ευχαριστεί τη Marie που έσωσε τον γάμο του από τα άσχημα πουκάμισα του συζύγου. Η σκληρή στάση της γλυκιάς Γιαπωνέζας δεν βρίσκει σύμφωνο όλο το κοινό: οι βιβλιοφάγοι του κόσμου αντέδρασαν έντονα όταν δήλωσε πως θα περιόριζε τα βιβλία ενός σπιτιού σε μόλις μερικές δεκάδες. Ωστόσο, το μινιμαλιστικό της μήνυμα είναι έξυπνα πλασαρισμένο, τόσο λόγω του Ιανουαρίου ως μήνα τακτοποίησης, όσο και λόγω της σύγχρονης περιβαλλοντικής συνείδησης και μοντέρνας αισθητικής. Οποια άποψη και αν έχει κανείς για τη φιλοσοφία της, δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί στο χάρισμα της Marie Kondo: με μια όχι και ιδιαίτερα σπάνια δεξιότητα, αλλά με όπλα το αφοπλιστικό της χαμόγελο, τη γοητεία της Απω Ανατολής και την εκλεπτυσμένη της αισθητική, η βασίλισσα της τακτοποίησης κατάφερε σε ένα μήνα να ανεβάσει την προσωπική της αξία στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Είναι σίγουρο πως σπινθηροβολεί από ευτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή