Στο επιστημονικό συμβούλιο η αλλαγή κανονισμού της Βουλής για τη «διάσωση» της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Στο επιστημονικό συμβούλιο η αλλαγή κανονισμού της Βουλής για τη «διάσωση» της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής παραπέμπεται η «καυτή πατάτα» της διάσωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ –άρα και της ιδιότητας του εντός Κοινοβουλίου αρχηγού για τον πρώην συγκυβερνήτη Π. Καμμένο- αφού υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εγκατέλειψε κάθε σενάριο «επιβολής» λύσης στη βάση της εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων: Μετά από αίτημα που κατέθεσε σήμερα, στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Πρόεδρος της εθνικής αντιπροσωπείας Ν.Βούτσης απευθύνει –ίσως και εντός της ημέρας- ερώτημα στο Συμβούλιο αναφορικά με το κατά πόσο είναι σύμφωνο με το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής, το να εξακολουθεί να υπάρχει συγκροτημένη ΚΟ ενός κόμματος με πέντε βουλευτές που δεν είναι στο σύνολό τους εκλεγμένοι με τα ίδια ψηφοδέλτια.

Ως γνωστόν, το σχετικό άρθρο του Κανονισμού προβλέπει ότι ΚΟ μπορεί να συγκροτηθεί από τουλάχιστον πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Αλλιώς χρειάζονται τουλάχιστον δέκα (που να είναι πλέον ανεξάρτητοι) και αφού έχουν προηγουμένως –σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βούτσης- καταθέσει δήλωση στον Αρειο Πάγο για τη συγκρότηση πολιτικού κόμματος. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, η απάντηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ σημειώνεται πως θα έχει ούτως ή άλλως «συμβουλευτικό χαρακτήρα»: τις όποιες τελικές αποφάσεις, εάν χρειαστεί, θα κληθεί να τις λάβει η Ολομέλεια.

Τούτων δοθέντων, δεν θα πρέπει ως τότε να αναμένονται εξελίξεις στους ΑΝΕΛ, δηλαδή να υπάρξει κάποια κίνηση από τον κ. Αθ. Παπαχριστόπουλο, η παραίτηση του οποίου την περασμένη Παρασκευή ως γνωστόν αναβλήθηκε, μετά από παραίνεση του κ. Βούτση, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έλεγε τότε στους δημοσιογράφους πως ο Πρόεδρος του ζήτησε να μην υποβάλει παραίτηση, μέχρι να τελειώσει το θέμα των Πρεσπών. Σήμερα ο κ. Βούτσης είπε ότι ουσιαστικά τον είχε προτρέψει να παραμείνει με την παραίτηση στην τσέπη του, μέχρι να αποσαφηνιστεί το όλο ζήτημα – προφανώς σχετικά με την «τύχη» των Κ.Ο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε απάντηση της κριτικής που δέχεται για τους χειρισμούς του τόνισε ότι έχει πολιτευτεί εντός του Κοινοβουλίου «με απόλυτη θεσμική προσήλωση στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό», επαναλαμβάνοντας ότι θα θεωρούσε καλοδεχούμενη μια κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του συνολικού θέματος (μετά από μια πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του): «Θα είναι ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Βούτσης απέρριψε και την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις με «οδηγίες» προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου αναφορικά με το ποιές αλλαγές θα έπρεπε να δρομολογηθούν στον Κανονισμό. Αφορμή δόθηκε εκτός των άλλων και με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της βουλής, μέσω της οποίας εκτός των άλλων ζητείτο να μην γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό. «Η επιστολή του πρωθυπουργού κατά τη γνώμη μου είναι εντός θεσμικού πλαισίου. Είναι και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής» σχολίασε ο κ. Βούτσης.

Ζήτησα από ΠτΒ να γίνει συζήτηση και να τοποθετηθούν όλοι για επιστολή πθ και περιεχόμενό της. Υποδείξεις με έντονο ύφος για το τί θα συζητηθεί, και για Επιστημονικό Συμβούλιο. Δεν πρόκειται για ωμή μόνο παραβίαση Κανονισμού ή και διάκριση εξουσιών, αλλά και για ευτελισμό κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ωμό τρόπο υπόδειξη στην τρίτο πολιτειακό παράγοντα, ακόμα και για «ούτε σημείο στίξης». Ζήτησα να πάρει θέση. Ο καλύτερος τρόπος να αποκρουστούν τέτοιες παρεμβάσεις… Η Επιτροπή Κανονισμού δεν είναι παράρτημα του Μαξίμου. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού εξέθεσε τον Βούτση, δείχνει ότι οι κομματικές παρεμβάσεις είναι στο πρόγραμμα.

Επί του θέματος οξύτατη ήταν η αντίδραση της ΔΗΣΥ διά του κ. Θ.Παπαθεοδώρου: «Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι σε θέματα κοινοβουλευτικών διαδικασιών και κανονισμού ο Π.τ.Β. κ. Βούτσης συμπεριφέρεται περισσότερο ως κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με το θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετεί”, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και συνέχισε: “Στην υπόθεση της «διάσωσης» του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου, ενώ ο κ. Βούτσης δημοσία χθες ανήγγειλε την πρωτοβουλία του για την «ενίσχυση των κοινοβουλευτικών κομμάτων», ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παρεμβαίνει κατά απαράδεκτο και αντιθεσμικό τρόπο και παραβιάζοντας τη διάκριση των εξουσιών ζητώντας του «να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ούτε κατά ένα σημείο στίξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή