Η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο

Η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα επικήρυξε η τουρκική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ.

Η Άγκυρα ενέταξε τους «8» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Μάλιστα οι οκτώ Τούρκοι βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα τρομοκρατών, 61 άτομα στην «γκρι λίστα» και ένας στην «πορτοκαλί» o οποίος έχει επικηρυχθεί με περίπου 100.000 ευρώ.

Χθες, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε άρθρο της επεσήμανε τη βεβαιότητα της τουρκικής κυβέρνησης πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης» σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες, ενώ αναφέρεται και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση: «Η αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει σίγουρα ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή