Σκληρή γλώσσα Επιτρόπου Υγείας κατά Πολάκη για το κάπνισμα

Σκληρή γλώσσα Επιτρόπου Υγείας κατά Πολάκη για το κάπνισμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε ο πιο θεριακλής λαός στην Ευρώπη, με την υψηλότερη αναλογία καπνιστών, 37%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 20%. Επιπλέον, η χώρα μας δεν εφαρμόζει την αντικαπνιστική νομοθεσία, παρά μόνο σποραδικά, όπως δήλωσε στην «Κ» ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Λιθουανός επίτροπος μας μίλησε για τις μάχες που έχουν κερδηθεί για τον περιορισμό του καπνίσματος. «Κατ’ αρχάς σε επίπεδο επιστημονικό, καθώς ουδείς αμφισβητεί ότι ο καπνός είναι δολοφονικός παράγοντας. Είναι σημαντικό όμως να διαχέεται αυτή η γνώση προς την κοινωνία, ώστε οι πολίτες να έχουν επίγνωση των κινδύνων και να προλαμβάνουμε τον καρκίνο». Ο κ. Αντριουκαΐτις αναφέρθηκε στις νίκες της νομοθεσίας «απέναντι στα ισχυρά λόμπι των καπνοβιομηχανιών» και τόνισε πόσο επιβλαβής είναι για τις εθνικές οικονομίες η παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων, καθώς μειώνει τα δημόσια έσοδα. «Στις 20 Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού παράνομων προϊόντων καπνού. Παρακάλεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενθαρρύνει την κυβέρνησή σας να υιοθετήσει το σχετικό πρωτόκολλο, να το επικυρώσει και να το θέσει σε εφαρμογή, καθώς θα συμβάλει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία».

Ζήτησα από τον κ. Αντριουκαΐτις να σχολιάσει τη φωτογραφία που απεικονίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να καπνίζει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, το 2016, αναφέροντάς του και την πρόσφατη εμφάνισή του με το τσιγάρο στο στόμα σε μουσική σκηνή της Αθήνας. Δεν έκρυψε τον θυμό του. «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος (σ.σ. «this guy») δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις· ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν θα καπνίζει ή όχι. Οταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το ελληνικό υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο. Κανείς από όσους συνάντησα δεν φορούσε γραβάτα. Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν τις ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!».

Αργότερα, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος εξήρε το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και την πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη «για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων ως προς τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: Ευάγγελος Φιλόπουλος πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ανδρέας Ξανθός υπουργός Υγείας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή