Καμπανάκι Μοσκοβισί για την εκταμίευση των 750 εκατ.

Καμπανάκι Μοσκοβισί για την εκταμίευση των 750 εκατ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκθεση των θεσμών, που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, παραπέμπει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για την απόφαση επιστροφής ή μη των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), καθιστώντας σαφές ότι η μεταμνημονιακή ανοχή των δανειστών σε καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης έναντι των συμφωνηθέντων έχει τα όριά της.

Σε συνέχεια ενός σκληρού Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δέχθηκε αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, αλλά και για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προκαλούν ανησυχίες για εγκατάλειψη των συμφωνηθέντων, όπως η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή, ότι «θα χρειαστεί να καταβληθούν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης ώς τα τέλη του 2018».

Θυμίζοντας ότι η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών έδειχνε «άνισα» αποτελέσματα, τόνισε ότι για την εκταμίευση των SMPs και ΑNFAs είναι προϋπόθεση αυτή τη φορά η έκθεση να είναι θετική. «Η δεύτερη θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τον Φεβρουάριο του 2019 θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση πρόσθετης δόσης ελάφρυνσης του χρέους, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Υπογράμμισε, μάλιστα, τη σημασία που έχει μια θετική έκθεση όχι μόνο για την Κομισιόν, αλλά και για τις αγορές, στις οποίες φιλοδοξεί να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο η Ελλάδα. «Μια θετική απόφαση», ανέφερε, «θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές ότι διατηρείται η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί θύμισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος, με συμφωνηθείσες προθεσμίες έως το 2022».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή