«Φρένο» στις κλήσεις από εισπρακτικές βάζει σχέδιο νόμου

«Φρένο» στις κλήσεις από εισπρακτικές βάζει σχέδιο νόμου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, με το οποίο θα επιδιωχθεί αφενός να μειωθεί η συχνότητα των κλήσεων – οχλήσεων προς τους οφειλέτες και αφετέρου να ρυθμίζονται πειθαρχικά ζητήματα των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της και στην παρούσα φάση γίνεται μια τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δικηγορικά γραφεία, θα εισαχθεί ρύθμιση για τη συχνότητα των κλήσεων κατ’ αναλογίαν με αυτή που θα ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισπρακτικών εταιρειών. Οταν παραβιάζεται η ρύθμιση που αφορά τη συχνότητα των κλήσεων, αρμοδιότητα για τις κυρώσεις θα έχει και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ενώ για τις υπόλοιπες παραβάσεις του νόμου θα επιλαμβάνεται ο οικείος δικηγορικός σύλλογος.

Το βασικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών, όπως είναι η επίσημη ονομασία για τις εισπρακτικές εταιρείες, είναι ο νόμος 3758/2009, ο οποίος υπέστη κάποιες τροποποιήσεις το 2012. Ο νόμος προβλέπει ότι η εταιρεία ενημερώνει τον οφειλέτη μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη, από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και μόνον τις εργάσιμες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από τα πρόστιμα συνολικού ύψους 404.600 ευρώ που επέβαλε το 2018, ποσό 277.500 ήταν πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις του νόμου περί ενημέρωσης οφειλετών. Οι παραβάσεις αφορούσαν τη συχνότητα όχλησης, τη μη ταυτοποίησή τους, την όχλησή τους στην εργασία καθώς και την όχληση οφειλετών που οι οφειλές τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διακανονισμό.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούσαν τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

• 85.500 ευρώ σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και ηλεκτρονικά καταστήματα για μη εκπλήρωση της εγγύησης, για είσπραξη ποσών για αγορά αγαθών τα οποία δεν παραδόθηκαν, για μη αναγνώριση του δικαιώματος της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης στην εξ αποστάσεως σύμβαση εντός της ορισμένης χρονικής προθεσμίας των 14 ημερών, για την παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με την τιμή και τη διαθεσιμότητα αγαθού κ.ά.

• 39.600 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής, επειδή δεν κατήρτισε έντυπες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τους καταναλωτές και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά.

• 2.000 ευρώ σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, επειδή δεν χορήγησε σε οφειλέτη, εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, την αναλυτική κατάσταση οφειλών του, προκειμένου να την καταθέσει στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή