Υπόθεση Φλώρου: «Παράνομες οι υποκλοπές», λένε οι ύποπτοι

Υπόθεση Φλώρου: «Παράνομες οι υποκλοπές», λένε οι ύποπτοι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων φυσικών προσώπων που καταγράφηκε από την ΕΥΠ και έχουν σχέση με τυχόν εμπλοκή μου στις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις έχει παρανόμως καταγραφεί από την ΕΥΠ και αποτελεί παράνομο αποδεικτικό μέσο». Αυτό επισημαίνουν στην ένσταση που κατέθεσαν τη Δευτέρα ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη οι συνήγοροι ορισμένων από τους υπόπτους για συμμετοχή στο κύκλωμα των παράνομων αποφυλακίσεων με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά.

Η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου μετά την παράτυπη αποφυλάκιση –το περασμένο καλοκαίρι– του διευθύνοντος συμβούλου της Energa Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 21 ετών για υπεξαίρεση 256 εκατ. ευρώ. Στους συνολικά 16 υπόπτους συγκαταλέγονται οι γιατροί που χορήγησαν γνωματεύσεις στον έγκλειστο επιχειρηματία, αλλά κι ένας ισοβίτης, που κατάφερε να βγει από τη φυλακή, επικαλούμενος αιματολογικό πρόβλημα. Το όνομά του, όπως και αυτό της συζύγου του, αναφέρεται σε διαβαθμισμένο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που ήδη από το 2017 κατέγραφε τις τηλεφωνικές συνομιλίες ορισμένων από τους εμπλεκομένους.

Στην ένσταση ακυρότητας που κατέθεσε η συνήγορός του Βάσω Πανταζή, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η ΕΥΠ κατέγραφε τις συνομιλίες των υπόπτων, το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2017, το αίτημα για την άρση απορρήτου εμφανίζεται να έχει υποβληθεί το 2018. «Οι απομαγνητοφωνήσεις έχουν λάβει χώρα πριν υποβληθεί αίτημα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για άρση του απορρήτου και πριν καν επικυρωθεί το εν λόγω αίτημα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας», επισημαίνεται στην ένσταση ακυρότητας, που κατετέθη για λογαριασμό του ισοβίτη. Πάντως, από το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του ισοβίτη επικοινωνεί τακτικά και έχει συχνές συναντήσεις σε καφετέρια στου Ζωγράφου με υπάλληλο του ΙΚΑ, που συμμετέχει σε επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Μαζί συζητούν το ενδεχόμενο πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων, μεταξύ αυτών και του ισοβίτη συζύγου της, με δήθεν υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Αντίστοιχες ενστάσεις ακυρότητας αναμένεται να καταθέσουν οι νομικοί εκπρόσωποι δύο ακόμα από τους 16 υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση.

Ποιοι ελέγχονται

Αντίθετα, οι γιατροί που υπέγραψαν τις γνωματεύσεις στον φάκελο του Αριστείδη Φλώρου επανέλαβαν ενώπιον της κ. Τουλουπάκη όσα είχαν προηγουμένως αναφέρει στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διεξήγαγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση ελέγχονται ένας ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) από το εργαστήριο Μελέτης Υπνου του «Ευαγγελισμού» και ένας νευρολόγος του ίδιου νοσοκομείου. Ο πρώτος παραδέχεται ότι χορήγησε πλαστή γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο έγκλειστος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπνικής άπνοιας μεγαλύτερο του πραγματικού. Απέδωσε το «σφάλμα» του, όπως το χαρακτήρισε, στη συναισθηματική πίεση που του άσκησε η μητέρα του Αριστείδη Φλώρου. «Σε κάθε επίσκεψή της μου περιέγραφε την τραγικότητα της οικογενειακής της κατάστασης, δίνοντας την εικόνα ανθρώπου που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα: κάπνιζε διαρκώς, ήταν βουρκωμένη και βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης», επεσήμανε στα υπομνήματά του ο ΩΡΛ. Αντίστοιχα, ο νευρολόγος υποστηρίζει ότι χορήγησε το «επίμαχο» πιστοποιητικό που εμφανίζει τον Φλώρο ως πάσχοντα από επιληπτικές κρίσεις, στηριζόμενος σε βεβαίωση του θεράποντος ιατρού του καθώς δεν είναι δυνατή η κλινική διάγνωση της επιληψίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή