Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε το απόγευμα τη Τετάρτης, στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις δύο μεσημέρι στην επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

Νωρίτερα, «ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

«Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας καλωσόρισε. Σήμερα, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους συμμάχους μας, στην ίδια Συμμαχία» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του στο Facebook. 

«Είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να είμαστε, διότι εξασφαλίσαμε μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Οι γενιές μας και τα παιδιά των γενεών μας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή»  πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της εκπλήρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας.

«Ωστόσο, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι, δυστυχώς, παραμένει ως γεγονός πως της σημερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή