Ο Καλομοίρης αφιερώνει στον Καμίγ Σεν-Σανς

Ο Καλομοίρης αφιερώνει στον Καμίγ Σεν-Σανς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αριστα στην επιμέλεια, στην πρόοδο αλλά και στην ικανότητα είχε στο βαθμολόγιο της «Μελοδραματικής» η Μαριάννα Καλογεροπούλου, στην τάξη της Ισπανίδας σοπράνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, που δίδασκε στο Ωδείο Αθηνών. Πολλά χρόνια αργότερα, η Μαρία Κάλλας, όπως έμεινε γνωστή, ευχαρίστησε τη σχολή του μπελκάντο και την Ισπανίδα δασκάλα της, που διακρινόταν για την αυστηρότητά της, όπως σχεδόν όλοι οι καθηγητές του ωδείου. Το βαθμολόγιο της Κάλλας αλλά και άλλων μετέπειτα διάσημων μαθητών του ωδείου, όπως του Νίκου Σκαλκώτα, παρουσιάζονται στην έκθεση με τα βιβλία που προέρχονται από το πλούσιο αρχείο του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Στην πολύτιμη συλλογή του βρίσκονται σπάνια βιβλία της ελληνικής μουσικής ιστορίας, όπως η «Συνοπτική γραμματική της μουσικής» που τυπώθηκε στην Αίγινα το 1830 και σηματοδοτεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια διδασκαλίας της μουσικής θεωρίας. «Ανάμεσα στους συγγραφείς του τόμου είναι και ο αγωνιστής της Επανάστασης Νικόλαος Φλογαΐτης. Το βιβλίο συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία θεωρίας της μουσικής για να καλύψει τις ανάγκες του ορφανοτροφείου που ίδρυσε ο Καποδίστριας στην Αίγινα», λέει στην «Κ» η έφορος του αρχείου και επιμελήτρια της έκθεσης Στέλλα Κουρμπανά.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με τη συλλογή του Ιδρύματος Χουρμούζιου – Παπαϊωάννου, που στεγάζεται στους χώρους του ωδείου και περιλαμβάνει βιβλία του 16ου αιώνα.

Ανάμεσα στα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι και το σπαρτίτο της «χαμένης» όπερας του συνθέτη Αλεξάνδρου Γκρεκ «Αντρόνικα», που αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ανέβηκε τελευταία φορά το 1911. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα «Η ηρωίς της ελληνικής επαναστάσεως» του Στέφανου Ξένου και το ωδείο κάνει προσπάθεια αποκατάστασης της όπερας ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη χειρόγραφη αφιέρωση του Μανώλη Καλομοίρη προς τον «δάσκαλο» Καμίγ Σεν-Σανς, στην παρτιτούρα του «Πρωτομάστορα». Ο Γάλλος συνθέτης επισκέφθηκε το ωδείο ύστερα από πρόσκληση του τότε διευθυντή του Γεωργίου Νάζου και αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στην εμφάνιση της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Στα σπάνια βιβλία της έκθεσης περιλαμβάνεται και ένα εγχειρίδιο εκμάθησης βιολιού του 1800 που υπογράφει ένας από τους καλύτερους δασκάλους –αν κρίνουμε από τον μαθητή του– ο Λέοπολντ Μότσαρτ, πατέρας του θρυλικού συνθέτη.

​​Ωδείο Αθηνών, έως 2 Μαρτίου, από 11 π.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή