80 χρoνια πριν… 7-2-1939

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ:  […] Ο αριθμός των νέων των ανηκόντων εις την ημιστρατιωτικήν οργάνωσιν την ονομαζομένην «Σιτς» είναι 30 χιλιάδες. Εκ τούτων μόνον 3 χιλιάδες είναι ωπλισμένοι, φέρουν στολήν και είναι φανατικοί υπέρ της πανουκρανικής ιδέας. Οι λοιποί είναι αναλφάβητοι χωρικοί. […] Είναι άοπλοι και δεν έτυχον καμμιάς στρατιωτικής εκπαιδεύσεως. […] Οι τρεις χιλιάδες Σιτς εν στολή […] είναι ως επί το πλείστον νέοι μεταξύ 20 και 25 ετών. Χαιρετούν υψούντες την δεξιάν και αναφωνούντες: «Σλάβα Ουκραίνια!» (Ζήτω η Ουκρανία!) [φωτ. Ουκρανός στρατιώτης στα καρπαθο-ουκρανικά σύνορα].

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ: Προχθές το απόγευμα παρήλασαν διά των κεντρικών οδών της Παληάς Αθήνας δύο νέα σατυρικά αποκρηάτικα άρματα. Το ένα εκ των αρμάτων τούτων παρίστανε τα «Μοντέρνα ανδρόγυνα» δύο σύζυγοι εξετέλουν τα καθήκοντα της παραμάννας και της μαγείρισσας, ενώ αι σύζυγοί των έπαιζαν τάβλι και χαρτιά. Του άρματος της «Οπερας της Φραγκφούρτης» επέβαινον μουσικοί, οι οποίοι έπαιζον εύθυμους σκοπούς με σαντούρια και πίπιζες. Επί του άρματος τούτου εφέρετο επίσης τεραστία κούκλα, από το στόμα της οποίας εξήρχοντο λουκάνικα Φραγκφούρτης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή