Ελληνοτουρκικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν επιχειρούσε κανείς να αποκρυπτογραφήσει –με περιθώριο σφάλματος, εξυπακούεται– τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, θα έλεγε πως το Κυπριακό ήταν το θέμα ειδικής βαρύτητας. Δικαίως, φυσικά, δοθέντος ότι η ενεργειακή παράμετρος που ανέκυψε εδώ και αρκετό διάστημα είτε θα αξιοποιηθεί ως καταλύτης για την επίλυση του προβλήματος ή θα αναδειχθεί σε παράγοντα μείζονος ασταθείας για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας.

Ως προς αυτό, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νέο γύρο συνομιλιών δίχως «υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής» – όπως συνέβη, κατά την άποψή του, στην τελευταία συνάντηση στην Ελβετία, όπου η ελληνική πλευρά κατηγορήθηκε για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» διαπραγματεύσεων με πιθανώς αυξημένη ευθύνη Ελλάδος και Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας προέταξε το θέμα «ασφαλείας» της νήσου, καθώς το καθεστώς των εγγυήσεων είναι ήδη παρωχημένο. Δεδομένου ότι το θέμα αυτό είναι το πλέον ακανθώδες –αν και όλα τα δίκαια είναι στην ελληνική πλευρά–, το θέμα ασφαλείας μπορεί να καλυφθεί διά της εντάξεως της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης στρατιωτικής δυνάμεως με ισχυρή εκπροσώπηση Ελλήνων και Τούρκων. Εξυπακούεται ότι η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στη νήσο δεν θα θιγεί από αυτήν τη ρύθμιση.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν προκύπτουν από κάποια «εσωτερική» πληροφόρηση περί των συνομιλιών της Αγκυρας, διότι απλούστατα δεν υφίσταται. Αλλά η ενεργειακή παράμετρος που προσετέθη έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα που ίσχυαν έως πρόσφατα στη διαχείριση του Κυπριακού. Η ανακάλυψη νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι ταυτόχρονα θείο δώρο και κατάρα.

Το δεύτερο θέμα που ανεδείχθη στην Αγκυρα ήταν η ούτως ειπείν «πολιτική» αναβάθμιση που επεφύλαξε στον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο κ. Ερντογάν, καθώς τον προσεκάλεσε να συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τον κ. Τσίπρα. Πολλά ειπώθηκαν και περί της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ουδείς αντιλαμβάνεται ποιον πρακτικό στόχο θα εξυπηρετούσε η επαναλειτουργία της. Το ουσιώδες είναι ότι ο κ. Ερντογάν, κατά παγία πρακτική της Αγκυρας, συνέδεσε το θέμα αυτό με την εκλογή του μουφτή της Θράκης. Εν ολίγοις, τροφοδοσία «συμβόλου» έναντι πρακτικού αντισταθμίσματος. Χρήσιμη ωστόσο η επίσκεψη, αρκεί να εξαχθούν ορθά συμπεράσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή