«Οχι» στον Καμμένο από Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής

«Οχι» στον Καμμένο από Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται πλέον η οριστική διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, μετά τη χθεσινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να υπάρξει Κ.Ο. Η απόφαση της επιτροπής απέρριψε τις «διαφορετικές ερμηνείες» και μαζί τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου πως μπορεί βουλευτής που έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα –εν προκειμένω ο κ. Φωκάς– να αποτελέσει τον πέμπτο, κρίσιμο, βουλευτή που θα συμπληρώνει τελικά τον μαγικό αριθμό 5, που απαιτείται.

Η αναφορά του συμβουλίου είναι σαφής: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η Κ.Ο., η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη, εξακολουθεί να αποτελεί Κ.Ο. κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη Κ.Ο. ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει κατά τα ανωτέρω απάντηση αρνητική».

Τυπικά η τελική απόφαση, καθώς το συμβούλιο λειτουργεί γνωμοδοτικά, θα ληφθεί σήμερα στις 9.30 το πρωί, οπότε και θα συγκληθεί εκτάκτως η διάσκεψη προέδρων της Βουλής. Ανατροπή στην απόφαση δύσκολα θα υπάρξει. Τούτων δοθέντων, τα περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά για τη διάσωση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Τούτο, φάνηκε χθες, στην –πολύ σύντομη σε χρονική διάρκεια– συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, όπου δόθηκε ουσιαστικά τελεσίγραφο στον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί μέχρι σήμερα και να παραδώσει την έδρα, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαχριστόπουλος πράγματι αυτό προτίθεται να κάνει έως το βράδυ, με το πέρας της ψηφοφορίας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εν συνεχεία, η έδρα περνάει στον Τ. Κουίκ, που εδώ και καιρό πρέπει να λογίζεται όχι μόνο ως υπουργός του κ. Τσίπρα, αλλά και ως «συμπλέων» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ θα τελευτήσει και τυπικά τον βίο της, καθώς ο κ. Κουίκ θα είναι ο 151ος βουλευτής της πλειοψηφίας –όπως είναι σήμερα ο κ. Παπαχριστόπουλος– με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραίτησή του από την έδρα. Περιθώρια έκπληξης υπάρχουν;

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης με μία αινιγματική δήλωση άφηνε περιθώρια χωρίς όμως να εξηγεί περαιτέρω: «Υπάρχει αύριο (σ.σ. σήμερα) ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα. Το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση». Αν ωστόσο δεν αλλάξει κάτι, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε οδεύουμε σε μία μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – Καμμένου. Ενα δείγμα γραφής έδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με ανάρτησή του στο Twitter όπου μίλησε για την «τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη δημοκρατία μας, με εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων». Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. είχε ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. «Ο κ. Κουίκ έχει να επιλέξει με τον πρωθυπουργό αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών και αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη». Οπως φαίνεται, οι σχέσεις Μαξίμου – ΑΝΕΛ οδεύουν σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Καμμένος θα αντιδράσει σφοδρά στη διάλυση της Κ.Ο., βλέποντας «σχέδιο Μαξίμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή