Η Ε.Ε. χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2019

Η Ε.Ε. χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2019

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψαλίδισε ελαφρώς στο 2,2% από 2,3% του περασμένου Νοεμβρίου την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας τελεί υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα οι αναλυτές βλέπουν ρυθμό κοντά στο 2% και ανησυχούν για την επίδραση του εκλογικού κύκλου, κυρίως στις επενδύσεις.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση της έκθεσης, στον απόηχο των επικρίσεων που δέχθηκε στο EuroWorking Group την περασμένη εβδομάδα o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, για την καθυστέρηση εφαρμογής των δεσμεύσεων της χώρας. Η κυβερνητική πρόβλεψη, όπως διατυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2019, είναι για ρυθμό 2,5%.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν έγινε στο φόντο πρόβλεψης για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, από 1,9% για το 2018 στο 1,3% για το 2019.

Η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, αλλά κυρίως η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η τουριστική ζήτηση θα υποχωρήσει, ενόψει αυξημένου ανταγωνισμού από την Τουρκία, είναι οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα όπως προκύπτει από την έκθεση. Η αύξηση των εξαγωγών, αναφέρει, αναμένεται να μετριαστεί κυρίως λόγω τουρισμού, ενώ οι εξαγωγές αγαθών θα εξασθενήσουν, αν και θα παραμείνουν σε ανοδική πορεία.

Η έκθεση μιλά ακόμη για υποτονικότητα των επενδύσεων το 2018, με εξαίρεση τον τομέα των ακινήτων. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι η Ελλάδα κατάφερε, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό και το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό της, να αυξήσει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αποτελούν τη βασική κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης το 2018. Σημαντικός, εξάλλου, ήταν και ο ρόλος της ιδιωτικής κατανάλωσης, η αύξηση της οποίας τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση της απασχόλησης. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επέστρεψε σχεδόν σε επίπεδα προ κρίσης στο τέλος του 2018, διαπιστώνει η έκθεση, εκτιμώντας ότι αυτή θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης το 2019.

Στην Αθήνα, οι προβλέψεις των αναλυτών είναι συγκρατημένες, καθώς αποδίδουν σημασία στον παράγοντα των εκλογών, εκτός από την υποχώρηση της ζήτησης στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, οικονομολόγος εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 «θα είναι κοντά στο 2%, αλλά μάλλον ελαφρώς κάτω από το 2%», επισημαίνοντας τις επιδράσεις του προεκλογικού κύκλου και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι εκλογές

«Πώς θα ανακάμψουν οι επενδύσεις με εκλογές;» σχολίαζε, θυμίζοντας ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για αύξηση 11,9%, όταν το 2018 ήταν 0,8%.

Αρνητική επίδραση της προεκλογικής περιόδου στις επενδύσεις βλέπει και άλλος αναλυτής, από τον τραπεζικό χώρο, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι στην αντίθετη κατεύθυνση θα λειτουργήσει η έμμεση χαλάρωση, λόγω επιδοματικής πολιτικής που αναπτύσσεται για τον ίδιο λόγο. Εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ελαφρώς βελτιωμένος σε σύγκριση με το 2018.

Κοντά στο 2% βλέπουν, εξάλλου, τον ρυθμό άλλοι δύο αναλυτές από τον πανεπιστημιακό και επιχειρηματικό χώρο, σημειώνοντας ως αρνητικούς παράγοντες την πολιτική αβεβαιότητα και την αναμενόμενη υποχώρηση του τουρισμού. «Το στοίχημα είναι τι θα γίνει με τις επενδύσεις», λέει ο ένας.

Τον Μάρτιο αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ

Στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της 2ης έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών για τη μεταπρογραμματική ενισχυμένη εποπτεία, στις 27 Φεβρουαρίου, θα συζητήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τη δική του έκθεση, προκειμένου να δοθεί στη συνέχεια στη δημοσιότητα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, περί πιθανής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησής τους, ο κ. Ράις παρέπεμψε στο σχετικό απόσπασμα από τη δήλωση του Ταμείου μετά την αποχώρηση της αποστολής του από την Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η δήλωση ανέφερε ότι «χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή