Ολη η Σάμος επί ποδός

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει στόχο όσους ξεφεύγουν από πολεμικές ζώνες ή αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Στρέφεται εναντίον όσων, ανεύθυνα, παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων, αλλά και με τις δικές μας». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος σε περίπου 3.000 άτομα, εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, που συμμετείχαν στη χθεσινή πανσαμιακή απεργιακή κινητοποίηση. Αίτημα των συγκεντρωμένων είναι η αποσυμφόρηση του νησιού από το πλήθος εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων, που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Συγκεκριμένα, ενώ η χωρητικότητα του hotspot είναι για 650 άτομα, έχουν φτάσει να ζουν εντός και στα πέριξ αυτού –σε αυτοσχέδιες σκηνές– από 4.500 έως και 5.800 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, στο νησί ζουν 220 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δεύτερη πόλη, που υπερίπταται της πόλης μας», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος στην «Κ», χωρίς να κρύβει την πικρία του για τη στάση της κεντρικής διοίκησης. «Εχουμε λάβει επανειλημμένα διαβεβαιώσεις για τη σταδιακή μεταφορά των μεταναστών εκτός νησιού και για την περαιτέρω στελέχωση των υποδομών, διαβεβαιώσεις που έχουν διαψευσθεί ή μετακυλισθεί πολύ χρονικά». Ενδεικτικά, «αναμέναμε τη μεταφορά έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2.500 ανθρώπων και μετά βίας τελικά μετακινήθηκαν 1.000, είχαμε εξίσου ακούσει για μηνιαίες επιστροφές 18 ατόμων στην Τουρκία μέσω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά τελικά δεν γίνονται πάνω από δέκα επιστροφές», αναφέρει ο δήμαρχος. Το μόνο αίτημα που εισακούσθηκε ήταν η περαιτέρω στελέχωση του Τμήματος για το Ασυλο στο νησί. «Εστάλησαν πέντε υπάλληλοι, οι οποίοι τελικά δεν έχουν χώρο εργασίας εντός του hotspot λόγω πολυκοσμίας». Ταυτόχρονα, στο hotspot δεν υπάρχει πλέον γιατρός, καθώς και ο τελευταίος εσχάτως παραιτήθηκε.

Τα παραπάνω περιγράφει λεπτομερώς ο κ. Αγγελόπουλος σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ένα μόλις 24ωρο πριν από την κινητοποίηση και ενώ η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες συνεχώς επιδεινώνεται. «Η διοικήτρια του hotspot είναι απολύτως αρνητική […] σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία υποστήριξης […] από πολίτες και φορείς», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Αγγελόπουλος. «Εμείς ζητούμε να κλείσει το υπάρχον hotspot και να δημιουργηθεί ένα κέντρο καταγραφής με μονάδα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και δυνατότητα ολιγοήμερης παραμονής των προσφύγων στο νησί», καταλήγει ο δήμαρχος.

Ανατροπή κανονικότητας

«Εχει ανατραπεί εντελώς η κανονικότητα στο νησί», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου Γιώργος Κολλάρος, «σήμερα νωρίς το πρωί είχαμε επεισόδια στο hotspot και βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά». Οπως, άλλωστε, τονίζει, «έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός και είναι παράνομο να κρατάς τόσους ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια ανοικτή φυλακή». Ο δικηγορικός σύλλογος μαζί με τους άλλους φορείς του νησιού έχει στείλει εξώδικο από τις 11 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «άπαξ και εξέπνευσε η διορία που το υπουργείο είχε θέσει». Το επόμενο διάστημα το ίδιο εξώδικο θα σταλεί και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, «καθώς εξίσου έχουν επιβαρυνθεί ο κλάδος της υγείας και του περιβάλλοντος». Το νοσοκομείο του νησιού φαίνεται να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του διπλάσιου πλέον πληθυσμού, ενώ η παραγωγή στερεών αποβλήτων το 2018 ήταν κατά 70% αυξημένη σε σχέση με το 2014, πριν από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ικαρίας ανακοίνωσε «τη στήριξη και αλληλεγγύη του στον λαό της Σάμου που ξεσηκώνεται για δύο φλέγοντα ζητήματα: προσφυγικό-μεταναστευτικό και συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή