Σοκάρει ο «διάλογος» ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή

Σοκάρει ο «διάλογος» ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 αίσθηση και πλήθος αρνητικών σχολίων είχε προκαλέσει η, με πρωτοβουλία του –τότε- κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Αμυνας Π.Καμμένου, κοινή παρουσία στο Καστελόριζο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, με τον «υπαρχηγό» του Ν.Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη.

Δύο χρόνια και δύο μήνες αργότερα, αυτή τη φορά σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν άφωνους τους παρατηρητές συνεδρίασης, όταν άνοιγαν διάλογο με τον Η. Κασιδιάρη. Ηταν η συνεδρίαση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας.

Ιδού το απόσπασμα:

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Εχετε προδώσει τη σημαία, έχετε εκχωρήσει δικαιώματα στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα και τον όρο Μακεδονία».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): «Κύριε Κασιδιάρη, ως νομικός, όχι ως Πρόεδρος, θα ήθελα να σας διαβάσω το άρθρο 8, παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία λέει, το δεύτερο μέρος, δηλαδή η βόρεια Μακεδονία, δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία τους. Δηλαδή, αυτό είναι μια σαφής και κατηγορηματική δήλωση, ένα άρθρο της Συμφωνίας. Δεν πάω να μπω σε αντιδικία, απλώς στο πραγματολογικό επίπεδο, σαν καθηγητής της νομικής σας λέω ότι δεν είναι σωστό αυτό που είπατε».

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Από την άλλη πλευρά βεβαίως, θα σας απαντήσω σε νομικό επίπεδο, επειδή στη νομική επιστήμη εξετάζουμε και τα πραγματικά περιστατικά, ήδη ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μιλάνε μόνο για Μακεδονία, μόνο για Μακεδόνες. Επομένως, έχουν καταργήσει de facto μια μια τις παραγράφους, οι οποίες περιλαμβάνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): «Δεν απαντώ εγώ για τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ. Σας λέω απλώς τι λέει η Συμφωνία. Το λόγο έχει ο κ. Εμμανουηλίδης».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ: «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε «επίρρωση» όσων είπε ο προηγούμενος ομιλητής, διαβάζω μέσα από το κείμενο που μας έχει δοθεί. Το πρωτόκολλο για την προσχώρηση στη συνθήκη αυτή της δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας και παρακάτω της βόρειας Μακεδονίας, αυτό για να έχουμε πια, μια γνώση του τι λέμε και πια πραγματικότητα έχουμε δημιουργήσει».

Το περιστατικό αυτό και ο επίμαχος «διάλογος», στη σκιά των πυκνών στο Περιστύλιο σχολίων περί «επικοινωνιακής πριμοδότησης των χρυσαυγιτών, ώστε να αποτελούν διαρκές αγκάθι στα πλευρά της ΝΔ», έρχεται με καθυστέρηση ολίγων ημερών: Αφενός να υπενθυμίσει την μη αντίδραση οποιουδήποτε εντός της ολομέλειας, όταν ο βουλευτής της ΧΑ Λαγός εξύβριζε τον πρωθυπουργό της χώρας: «Είναι ένας γελοίος, ένα ανδρείκελο» έλεγε και ουδείς αντέδρασε.

Αφετέρου, και κυρίως, να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία, στη φράση που είχε πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Δένδιας, όταν είχε κληθεί να σχολιάσει τοποθέτηση των χρυσαυγιτών στην Ολομέλεια: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που έχει ως σύμβολό του τον αγκυλωτό σταυρό».

Τέλος, σημειώνεται ο συντονισμός των βημάτων που παρατηρείται ανάμεσα στους έως πρότινος κυβερνητικούς του ΣΥΡΙΖΑ εταίρους ΑΝΕΛ και στο κόμμα Μιχαλολιάκου: Καταθέτουν και από κοινού υποστηρίζουν προτάσεις αντισυνταγματικότητας , ενώ έχουν και κοινή ορολογία στον κοινοβουλευτικό τους λόγο («προδοτική συμφωνία» κλπ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή