Ματιές στον κόσμο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Το έτος Ρέμπραντ φέρνει υψηλή τέχνη σε πολλές χώρες

Δύο από τα έργα του Ρέμπραντ, το «Πορτρέτο του Τίτους» (αρ., 1660) και ο «Γιαν Λίβενς» (δ., 1629) δεσπόζουν στην αίθουσα εκθέσεων μέσα στο μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Ρέμπραντ (Rembrandthuis), στο Αμστερνταμ. Είναι μία από τις νέες εκθέσεις που σηματοδοτούν το έτος Ρέμπραντ. Το 2019 συμπληρώνονται 350 χρόνια από τον θάνατο του Ρέμπραντ φαν Ράιν (1606-1669) και με την ευκαιρία αυτής της επετείου έχουν εξαγγελθεί πλήθος εκδηλώσεις και εκθέσεις σε μεγάλο αριθμό χωρών. Ηδη πολλές εκθέσεις έχουν ξεκινήσει από το 2018. Στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο Ρέμπραντ, μόλις εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση στο Rembrandthuis με τον ενδιαφέροντα τίτλο «Το κοινωνικό δίκτυο του Ρέμπραντ. Οικογένεια, φίλοι και γνωστοί» ενώ θα ακολουθήσει στο ίδιο μουσείο η έκθεση «Με έμπνευση από τον Ρέμπραντ». Στο μεγάλο μουσείο της Ολλανδίας, στο Rijksmuseum, θα εγκαινιαστεί στις 15 Φεβρουαρίου η έκθεση «Ολοι οι Ρέμπραντ» και τον Οκτώβριο, στο ίδιο μουσείο, θα ακολουθήσει η μεγάλη έκθεση «Ρέμπραντ -Βελάσκεθ». Στο περίφημο μουσείο της Χάγης Mauritshuis, θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο το αφιέρωμα στον, σύγχρονο του Ρέμπραντ, Nicolaes Maes (1634-1693) και στο Λέιντεν, γενέτειρα του Ρέμπραντ, θα υπάρχει σύμπραξη του Μουσείου De Lakenhal με το Αshmolean της Οξφόρδης με έμφαση στα νεανικά χρόνια του Ρέμπραντ. Στο Αμβούργο, στο Kunsthalle, θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι έκθεση με αριστουργήματα του Ρέμπραντ από τις συλλογές του μουσείου και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μονάχου θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο έκθεση που θα θέτει σε διάλογο τον Ρέμπραντ με τη γραφιστική παράδοση. Στο Πράδο, τον Ιούνιο έρχεται η μεγάλη έκθεση «Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Βερμέερ» και στις αρχές του 2020, στο Thyssen-Bornemisza η έκθεση «Ο Ρέμπραντ και η προσωπογραφία στο Αμστερνταμ, 1590-1670». Στο Βρετανικό Μουσείο εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ρέμπραντ: σκέψεις στο χαρτί» και στην Dulwich Gallery θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο η έκθεση «Το φως του Ρέμπραντ». Στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ δρομολογείται επίσης μεγάλη έκθεση για τον Ρέμπραντ και στο Λούβρο-Αμπου Ντάμπι θα εγκαινιαστεί στις 14 Φεβρουαρίου έκθεση για τον «χρυσό αιώνα» της Ολλανδίας σε συνεργασία με τη συλλογή της πόλης Λέιντεν.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο φωτογράφος Ντον Μακάλιν

Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ Ντον Μακάλιν, 83 ετών, ποζάρει μπροστά σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες του σε αίθουσα της Tate Britain, στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεσή του με τίτλο απλώς το όνομά του: «Ντον Μακάλιν». Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου, προβάλλει μεγάλο τμήμα από την πολυετή καριέρα του. Ο επισκέπτης θα δει τις φωτογραφίες πολέμου, για τις οποίες έγινε διάσημος, αλλά κι εκείνες που δείχνουν τις κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες.

ΓΕΝΕΥΗ

Η τέχνη του John Currin

Μια αναδρομική έκθεση ενός ιδιαίτερα επιδραστικού καλλιτέχνη είναι γεγονός. Η Gagosian της Γενεύης φιλοξενεί έως τις 12 Απριλίου έργα του 57χρονου Αμερικανού ζωγράφου John Currin, ο οποίος είναι διάσημος για τα αλληγορικά και έντονα συμβολικά έργα του. Ο Currin διερευνά εκδοχές του ωραίου και του άσχημου, με ειρωνεία και συχνά προβοκάροντας το συμβατικό γούστο. Στη Γενεύη παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός ζωγραφικών έργων και σχεδίων, με διάφορα υλικά, από την περίοδο 1989-2014.

ΟΞΦΟΡΔΗ

Ο Τζεφ Κουνς στο πρώην άβατο

Με μια ειδική φωτογράφιση, ο Aμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς, 64 ετών, συμμετέχει στην επικοινωνιακή προώθηση της νέας του μεγάλης έκθεσης στο κορυφαίο μουσείο της Οξφόρδης, στο Ashmolean. Στη φωτογραφία, ο Τζεφ Κουνς ποζάρει με το έργο του με τίτλο «Gazing Ball», που ανήκει σε μία από τις πιο πρόσφατες σειρές που παρουσιάζει, με χαρακτήρα σχεδόν αναδρομικής, στο μουσείο της Οξφόρδης. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Τρέισι Εμιν με νέα έργα

Με αυτήν τη σκηνοθετημένη και ατμοσφαιρική φωτογραφία, από θέση ισχύος, η Βρετανή εικαστικός Τρέισι Εμιν ποζάρει πάνω σε ένα από τα υπερμεγέθη γλυπτά της, που έχει τίτλο «I lay here for you» (Βρίσκομαι εδώ για σένα). Η φωτογράφιση έγινε για τους δημοσιογράφους με σκοπό να καλυφθεί το γεγονός της νέας της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στις 6/2 στην γκαλερί White Cube στο Bermondsey του Λονδίνου. Η έκθεση με τίτλο «Ενα δεκαπενθήμερο δακρύων» θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου.

ΒΑΓΔΑΤΗ

Ο πολιτισμός του Ιράκ

Οι εικόνες από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ διοχετεύθηκαν από τα διεθνή Μέσα (στη φωτογραφία η ασσυριακή αίθουσα) με την ευκαιρία των δηλώσεων του υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αμπντουλαμέερ αλ-Χαμαντανί. Ο υπουργός εξήρε το γεγονός του επαναπατρισμού 1.300 αντικειμένων που κατάσχεσαν οι ιορδανικές αρχές. Το γεγονός αυτό είναι ορόσημο, είπε, στον αγώνα που δίνει το Ιράκ για να αποκαταστήσει την τραυματισμένη κληρονομιά του. Κάλεσε, δε, για βοήθεια τη διεθνή κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή