Allez les bleus!

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όχι, δεν ζητωκραυγάζω υπέρ της Εθνικής Γαλλίας, αλλά υπέρ των μπλε τυριών που γεννήθηκαν εκεί. Ο μύθος θέλει κάπου στον Μεσαίωνα ένα βοσκόπουλο να προσέχει το κοπάδι, έχοντας σε ένα σακούλι το προσφάι του: ψωμί και τυρί. Έλα όμως που πέρασε από εκεί μια πανέμορφη κοπέλα κι ο νεαρός, χωρίς δεύτερη σκέψη, την πήρε στο κατόπι… Πέρασαν μέρες πολλές μέχρι να ξαναγυρίσει στο βοσκοτόπι του – χωρίς ο μύθος να διευκρινίζει αν γύρισε μόνος ή με την όμορφη. Ανοίγει το σακούλι και βρίσκεται μπροστά σε ένα παράξενο τυρί με μπλε αποχρώσεις. Η μούχλα του ψωμιού είχε κάνει τον εμβολιασμό της. Η πείνα τον ανάγκασε να το δοκιμάσει, να του αρέσει, και ιδού το πρώτο μπλε τυρί. Τώρα, αν ο βοσκός είχε στη στάνη του κι ένα γλυκό κρασάκι, θα ήταν ο πρώτος που θα είχε ανακαλύψει έναν από τους all-time classic γευστικούς συνδυασμούς που σε στέλνουν στον Παράδεισο: μπλε τυριά και γλυκά κρασιά! 

«Η αλμύρα και η μούχλα των μπλε τυριών δίνουν την τέλεια ευκαιρία να πιούμε εκείνα τα γλυκά κρασιά που κοιμούνται στην κάβα μας και σπάνια βρίσκουν τον δρόμο προς τα ποτήρια μας», λέει ο Matthieu Longuere, MS στο έγκριτο Decanter, και συνεχίζει: «Βάλτε τη σήψη στη ζωή σας, δοκιμάζοντας μαζί μουχλιασμένα τυριά και κρασιά που προέρχονται από σταφύλια που έχουν υποστεί ευγενή σήψη (pourriture noble). Ένας ευχάριστος τρόπος να παίρνουμε μια δόση πενικιλίνης…».

Αφορμή για όλα αυτά ήταν μια βραδιά στο wine bistro Caravin της οδού Ακάμαντος στο Θησείο, όπου το αχτύπητο δίδυμο Γιώργος Κυριακόπουλος του Provence Deli και Σωτήρης Γεωργίου της Trinity Wines παρουσίασαν έξι μοναδικούς συνδυασμούς μπλε τυριών και γλυκών κρασιών με το αντίστοιχο story telling. Για να αναφερθώ αναλυτικά θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες, έτσι θα σας κάνω τις σχετικές προτάσεις, βάζοντας όμως και τη δικιά μου πινελιά και αλλάζοντας κάποια κρασιά που νομίζω ότι ταιριάζουν καλύτερα. Συγγνώμη, παιδιά…

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

 1) Fourme d’Ambert, το εξαίσιο βουτυράτο τυρί από την Ωβέρνη σε συνδυασμό με ένα sauternes Carmes de Rieussec 2008. 

2) Εμβληματικό εγγλέζικο Blue Stilton από το πολυβραβευμένο τυροκομείο Cropwell Bishop, σε συνδυασμό με Λιάτικο Λιαστό του οινοποιείου Σίλβα Δασκαλάκη. 

3) Toma blu alle erbe, ένα σπάνιο, πολύπλοκο, βουτυράτο ιταλικό μπλε με μοναδική γεύση, με Sole Κτήμα Βιβλία Χώρα. 

4) Nero Fumé από τη νότια Ιταλία, που καπνίζεται και κουράρεται με μαύρο τσάι! Η Μαυροδάφνη Πατρών τού πήγαινε γάντι. Αλλά εγώ θα το δοκίμαζα και με ένα καπνιστό Laphroaig malt ή ένα Beefeater gin 24, που έχει τσάι στο χαρμάνι του. 

5) Ο μπλε γίγαντας Cabrales D.O.P. από τη χώρα των Βάσκων αναμετρήθηκε στα ίσα με ένα σαντορινιό Vinsanto Canava Πέτρος Νομικός 16 ετών. 

6) Το κομψό και μοντέρνο Fior d’Arancio που ωριμάζει σε γλυκό passito μαζί με πορτοκάλια θέλει στα ποτήρια ή ένα passito di Pantelleria ή ένα πλούσιο δυναμικό Μοσχάτο Ρίου Πατρών της οινοποιίας Παρπαρούση. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή