Διαφωνίες υπουργών και παζάρι με τους θεσμούς

Διαφωνίες υπουργών και παζάρι με τους θεσμούς

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σταλεί τελικά στους θεσμούς το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, καθώς μέχρι χθες εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών για το πώς θα απαντήσουν στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί. Την Πέμπτη και την Παρασκευή έγιναν ενδοκυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχαν οι κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Φλαμπουράρης και Λιάκος, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, οι οποίοι ζήτησαν τεχνικές διευκρινίσεις και προσαρμογές. Ενα σημείο στο οποίο εστιάζουν οι θεσμοί είναι το πότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τους δανειολήπτες και τι θα γίνει έως ότου αυτή καταστεί λειτουργική. Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τις ενστάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα διευρυμένα, κατά τη γνώμη τους, όρια προστασίας, δηλαδή την αξία της πρώτης κατοικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, επιφυλάξεις διατυπώνονται για το γεγονός ότι προβλέπονται αυτόματες και οριζόντιες διευθετήσεις (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση δανείου, «κούρεμα») χωρίς να μπορούν οι τράπεζες να το ελέγξουν. Σε κάθε περίπτωση, για να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση ολιγωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και το τραπεζικό σύστημα εν γένει, σε χρονιά εκλογική, έκρουσαν χθες εκπρόσωποι τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της αγοράς, τονίζοντας τη σημασία της λήψης άμεσων μέτρων για αποκατάσταση της ευστάθειας του συστήματος και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως η έκδοση 10ετούς ομολόγου. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της IMN για τις επενδύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας είπε ότι, ενώ «έχει έρθει η ώρα να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», «δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ή χαλάρωση της προσπάθειας από τις κρατικές αρχές, ειδικά φέτος που είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα».

Προσέθεσε δηκτικά ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αφοσιωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κι όχι όπως έκανε στο παρελθόν, καθώς η χώρα έχει ανάγκη ένα επενδυτικό σοκ». Εκτίμησε δε ότι «είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο θα έχει τεράστια σημασία και για την αποτίμηση των μελλοντικών τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων».

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας προέβλεψε ότι «αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση».

Αναφορικά με τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ο υποδιοικητής της ΤτΕ είπε ότι η τιτλοποίηση αποτελεί τη λύση του προβλήματος και πως τα δύο σχέδια είναι αλληλοσυμπληρούμενα.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη έδειξε προς το παρόν επιφυλακτική έναντι των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ, επισημαίνοντας σε ερώτηση της «Κ» ότι «δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας τα τελικά σχέδια και ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια» και ότι ακόμη δεν υπάρχει απάντηση σχετικά από τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Η ίδια τόνισε, πάντως, ότι κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη, καθώς παρέχει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές, ενώ και ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής για τα κόκκινα δάνεια στην Alpha Bank, υπογράμμισε σχετικά ότι «κάθε τράπεζα έχει διαφορετικά χαρτοφυλάκια και διαφορετικές ανάγκες».

Για το διάδοχο καθεστώς στον νόμο Κατσέλη η κυρία Απαλαγάκη είπε ότι «αναμένουμε έως τις 20 Φεβρουαρίου να έχουμε το τελικό κείμενο», ενώ στην Κύπρο αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου η εφαρμογή του προγράμματος προστασίας της κύρια κατοικίας δανειοληπτών «Εστία», στο οποίο θα βασιστεί και το ελληνικό πρόγραμμα προστασίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου Κλεάνθη Ιωαννίδη, η «Εστία» εξασφάλισε την έγκριση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών αυστηροποιώντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ωστόσο πηγές της κυπριακής αγοράς επισημαίνουν στην «Κ» ότι ελλοχεύει κίνδυνος χειραγώγησης των εισοδηματικών κριτηρίων του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή