Επικηρυγμένοι χωρίς στοιχεία οι 8 Τούρκοι

Επικηρυγμένοι χωρίς στοιχεία οι 8 Τούρκοι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν ψύχραιμοι μετά την τελευταία ενέργεια της Αγκυρας να επικηρύξει κάθε έναν από αυτούς με 700.000 ευρώ. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έβλεπαν τέτοιου είδους κινήσεις της Τουρκίας. Το φθινόπωρο του 2017, λίγο πριν από το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα, στην τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει, όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται πως μπορεί να υπάρξει πόλεμος με την Ελλάδα, είχε επιλέξει να αναφερθεί με σκληρά λόγια στους «οκτώ πραξικοπηματίες» – όπως τους είχε αποκαλέσει. Ετσι και τώρα, ενάμιση χρόνο αργότερα, και με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να τους εντάξει στην κόκκινη λίστα τρομοκρατών. Μόνο που στον φάκελό τους, αυτόν που οι ίδιες οι τουρκικές αρχές είχαν στείλει στα ελληνικά δικαστήρια, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ενοχοποιητικά στοιχεία σε σχέση με το πραξικόπημα. Υπάρχουν κατηγορίες πως είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, αν και αποδεδειγμένα βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και ο Αρειος Πάγος στην απόφασή του διευκρινίζει πως «η περιγραφή που γίνεται […] είναι τόσο αόριστη, ώστε δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει το έγκλημα αυτό». Πρόκειται για πιλότους έρευνας και διάσωσης που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας. «Οταν μας ειδοποίησαν, κάποιοι τρώγαμε βραδινό, άλλοι παίζαμε με τα παιδιά μας», είχαν καταθέσει. Το επείγον δεν τους παραξένεψε. Λόγω των συχνών τρομοκρατικών επιθέσεων, συχνά συνέδραμαν στη διάσωση τραυματιών.

Τα πυρά

Επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα και ξεκίνησαν για το σημείο που τους είχαν υποδείξει. Δέχθηκαν, όμως, πυρά και αποχώρησαν. Προσγειώθηκαν σε μια στρατιωτική βάση, και τότε, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, κατάλαβαν πως γινόταν πραξικόπημα. Το επόμενο πρωί και ενώ αγριεμένο πλήθος προσπαθούσε να μπει στη βάση, πήραν την απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2017 πως οι οκτώ Τούρκοι δεν θα εκδοθούν, αφού στην Τουρκία δεν θα είχαν μια δίκαιη δίκη. Η Τουρκία έκανε και δεύτερο αίτημα έκδοσης, δεν έστειλε, όμως, κανένα νέο στοιχείο. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε και εκείνο θετικά για τους «8». Σήμερα, έχοντας στα χέρια τους και την απόφαση του ΣτΕ για την αμετάκλητη χορήγηση του ασύλου, ξέρουν πως είναι προστατευμένοι από ένα κράτος δικαίου.

Εχουν περάσει οκτώ μήνες από την ημέρα που και ο τελευταίος έφυγε από το αστυνομικό τμήμα στους Θρακομακεδόνες όπου κρατούνταν για σχεδόν δύο χρόνια. Εκεί γιόρτασαν τις θετικές αποφάσεις για μη έκδοσή τους και το άσυλο, τη γέννηση ενός γιου πίσω στην Τουρκία, έκλαψαν μαζί για τον χαμό της μητέρας του ενός. Οταν ήρθε η ώρα να φύγουν από εκεί, αυτό έγινε με μυστικότητα αλλά όχι με ελικόπτερο, όπως γράφτηκε. Με αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε ένας ένας στον χώρο όπου πλέον μένουν όλοι μαζί. Και οι οκτώ είχαν αντιληφθεί πως υπήρχε προβληματισμός για τα νέα δεδομένα προστασίας τους και προσπαθούσαν να μην αναστατώνουν τις υπηρεσίες – δεν ζητούσαν καν να βγουν, παρότι θεωρητικά μπορούσαν.

Συνεχίζουν να κάνουν υπομονή, όπως άλλωστε κάνουν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η περιπέτεια αυτή: στις 11.15 το πρωί της 16ης Ιουλίου του 2016, όταν το ελικόπτερό τους προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή