Ενα βήμα πριν από τη «μετωπική» για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ενα βήμα πριν από τη «μετωπική» για τα ταμειακά διαθέσιμα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρα αποφάσεων για την υπαγωγή ή μη των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και περιφερειών σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, κατ’ εφαρμογήν της υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Σήμερα, τόσο ο κ. Χουλιαράκης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θα συναντηθούν με την ΚΕΔΕ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η «μετωπική σύγκρουση» κυβέρνησης – δήμων και περιφερειών για το θέμα των διαθεσίμων και να εξευρεθεί κοινός τόπος. Εντός της εβδομάδος, ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και με το Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η οποία έχει προγραμματίσει για την Τρίτη συνεδρίαση για το θέμα.

Επί του παρόντος πάντως και εν αναμονή των συναντήσεων με τους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, η Αυτοδιοίκηση –δήμοι και περιφέρειες– δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας και προειδοποιώντας με προσφυγές στο ΣτΕ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα την προσφυγή στο ΣτΕ, εάν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει την επίμαχη υπουργική απόφαση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δημάρχων είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπίρμπας, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «θεσμική αστοχία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών», καταγγέλλοντας ότι «πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους».

Ομόφωνα οι δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης και στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε το προγραμματισμένο για αύριο ραντεβού με τον κ. Χουλιαράκη, προκειμένου δηλαδή να του ζητήσουν να την ακυρώσει. Μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση αφαιρεί κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ κινήθηκε σε αρκετά υψηλούς τόνους, με τους δημάρχους να στρέφονται ευθέως κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης απέδωσε την απόφαση σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τι θέλει η κυβέρνηση αυτά τα λεφτά όταν βγαίνει στις αγορές και έχει “μαξιλάρι” άνω των 20 δισ. ευρώ και δεν έχει οικονομικό πρόβλημα;».

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης έκανε λόγο για «μεγάλο εκβιασμό». Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε ψήφισμα διακηρύσσοντας την αντίθεσή του στην απόφαση Χουλιαράκη.

Παρά το γεγονός ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης, στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι περιφέρειες. Μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΝΠΕ, ο πρόεδρός της, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προανήγγειλε την πρόθεση των περιφερειών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο με προσφυγή στο ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας.

Τόσο ο Κ. Αγοραστός όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις τους, τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή της απόφασης. «Τέτοιες αποφάσεις που εκδίδονται αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο, ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, είναι ίδιον δουλοκτητικών κρατών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Δριμεία κριτική

Για «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας» έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να μας ξεκαθαρίσει: Τι από τα δύο ισχύει; Βγήκαμε τον προηγούμενο Αύγουστο από τα μνημόνια και η οικονομία ανακάμπτει ή τελικά είμαστε ακόμη στο 2015 και πρέπει πάλι να αφαιμάξουμε όλους τους φορείς του Δημοσίου; Η ερώτηση είναι απλή και περιμένουμε απαντήσεις».

Παράλληλα, τον δρόμο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη επιλέγει και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ότι η προσφυγή στο ΣτΕ θα ανακληθεί μόνο εάν εξαιρεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την υπουργική απόφαση για υποχρεωτική υπαγωγή των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Πάντως από πλευράς κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια «διαπραγμάτευσης».

Ενόψει της αυριανής συνάντησης Χουλιαράκη – Χαρίτση με την ΚΕΔΕ, την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε συνάντηση των νομικών συμβούλων των τριών πλευρών προκειμένου να εντοπιστούν τα νομικά ζητήματα. Αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τους νομικούς συμβούλους της ΕΝΠΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υποχρεωτική υπαγωγή των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αφορά χρήματα που υπάρχουν σε εμπορικές τράπεζες και όχι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε συνεταιριστικές τράπεζες. Μάλιστα, όπως διαμηνύεται, η υπαγωγή των διαθεσίμων στην ΤτΕ, βάσει σχετικής συμφωνίας που έγινε, θα συνεπάγεται και υψηλότερο επιτόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή