Μπρα ντε φερ στις πλάτες εκατομμυρίων πεινασμένων

Μπρα ντε φερ στις πλάτες εκατομμυρίων πεινασμένων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, φορτηγά γεμάτα αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν το πράσινο φως για να περάσουν στη χώρα. Τα φορτία τροφίμων και φαρμάκων, σταγόνες στον ωκεανό σε μια οικονομία που βρίσκεται υπό κατάρρευση, θεωρούνται από τον αμφισβητούμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο αιχμή του δόρατος των προσπαθειών ανατροπής του, εφόσον οι ΗΠΑ όρισαν ως αρμόδιο για την διανομή τους τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

Αν, μετά δύο δεκαετίες προσανατολισμού προς τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα, υπάρχουν στο στράτευμα της Βενεζουέλας αξιωματικοί πρόθυμοι να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον, δεν έχουν παρά να αγνοήσουν τον Μαδούρο και να προχωρήσουν στη διανομή της βοήθειας.

«Ανθρωπιστική επέμβαση»

Ο πειρασμός είναι μεγάλος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τον οικονομικό πόλεμο εις βάρος της χώρας, καθιστώντας τα τρόφιμα και τα φάρμακα, που οι ίδιες προσφέρουν, ακόμη πιο απαραίτητα. Σε επόμενη φάση, αν ο Μαδούρο δεν δεχθεί τα τρόφιμα και αν δεν σημειωθεί ανταρσία στο στράτευμα, υπάρχει πάντα η επιλογή να χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ως όχημα «ανθρωπιστικής επέμβασης». Παρατηρώντας τον χορό που έχει στηθεί γύρω από τα σταθμευμένα φορτηγά, ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με το ζήτημα της βοήθειας, σημειώνοντας ότι θα συμμετάσχει στη διανομή «μόνο αν αυτή γίνει σε συνεργασία με τις Αρχές, όποιες και αν είναι αυτές».

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, σε ένα μακάβριο μπρα ντε φερ. «Ο κ. Γκουαϊδό και ο κ. Τραμπ στοιχηματίζουν ότι οι κακουχίες θα ανατρέψουν το καθεστώς, προτού οδηγήσουν στη λιμοκτονία του πληθυσμού» έγραψε ο βρετανικός Economist.

Μετά τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες την απέκοψαν και από τα πετρελαϊκά της έσοδα, που καλύπτουν το 95% των εισαγωγών τροφίμων και φαρμάκων. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Καράκας, Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ, αναγνώρισε ότι η πολιτική αυτή «έχει επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται πάρα πολύ να χορτάσουν, να φροντίσουν την υγεία τους και να βρουν ρούχα να φορέσουν στα παιδιά τους πριν πάνε σχολείο».

«Αλλά», συνέχισε ο Μπράουνφιλντ, «πρέπει να πάρουμε αυτή τη σκληρή απόφαση, γιατί το αποτέλεσμα δικαιολογεί την αυστηρή τιμωρία». Το αποτέλεσμα, με βάση την αμερικανική στρατηγική, δεν είναι μόνο η επαναφορά της Βενεζουέλας στην αμερικανική τροχιά, μετά δύο δεκαετίες «βολιβαριανής επανάστασης», αλλά και η αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα και στη Νικαράγουα. Ηδη, οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν θορυβήσει τους επενδυτές στην Κούβα, καθώς ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως σε όσους ζημιώθηκαν από τις εθνικοποιήσεις της κουβανικής επανάστασης να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους σημερινούς επενδυτές. Η λογική της Ουάσιγκτον είναι ότι η πίεση ασκείται καλύτερα αν ασκηθεί συντονισμένα. «Στοχεύουμε και στις τρεις γωνίες του τριγώνου, στην Αβάνα, στο Καράκας και στη Μανάγκουα» δήλωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. «Η τρόικα της τυραννίας θα καταρρεύσει», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή