Πρωτοφανής ρήξη Γαλλίας – Ιταλίας λόγω Κίτρινων Γιλέκων»

Πρωτοφανής ρήξη Γαλλίας – Ιταλίας λόγω Κίτρινων Γιλέκων»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της περασμένης Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο απουσίαζε από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Ρώμη. Αντί να βρίσκεται στο Παλάτσο Τσίγκι, κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, απ’ όπου θα έπαιρνε την πτήση της Alitalia για Παρίσι. Από εκεί, κατευθύνθηκε 110 χλμ. νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, στο Μονταρζί, για μια συνάντηση έξω από κάθε έννοια διπλωματικού πρωτoκόλλου.

Με την ιδιότητα του επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, ο Ντι Μάιο συναντήθηκε με ομάδα στελεχών των «Κίτρινων Γιλέκων», που έχουν αναστατώσει εδώ και τρεις μήνες τη Γαλλία και ζητούν την παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ενας εκ των Γάλλων ακτιβιστών, ο Κριστόφ Σαλανσόν, ο οποίος προέρχεται από την εθνικιστική Δεξιά, είχε δηλώσει προ καιρού ότι «ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία είναι αναπόφευκτος» και ότι, αν δεν υποχωρήσει ο Μακρόν, τότε θα πρέπει να επέμβει ο στρατός. Ολα αυτά δεν εμπόδισαν τον Ντι Μάιο να αναρτήσει φωτογραφίες της συνάντησής του στο Facebook, συνοδεύοντάς τες από διθυραμβικά σχόλια, του τύπου «ο άνεμος της αλλαγής έχει περάσει τις Αλπεις».

Η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Γαλλίας προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, οργή στο Παρίσι. Αφού καυτηρίασε την επίσκεψη, ζητώντας εξηγήσεις από τη Ρώμη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε, την Πέμπτη, τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ιταλία για διαβουλεύσεις, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 1940 όταν ο Μουσολίνι είχε κηρύξει πόλεμο στη Γαλλία.

Προσπάθεια κατευνασμού

Με μεταγενέστερες δηλώσεις τους, τόσο ο Ντι Μάιο όσο και ο έτερος αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Λέγκας, προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και προσφέρθηκαν να επισκεφθούν το Παρίσι, αυτή τη φορά για επίσημες επαφές με τη γαλλική κυβέρνηση. Είναι αμφίβολο, όμως, κατά πόσον αυτές οι κινήσεις θα αποδειχθούν ικανές να εκτονώσουν την ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων, η οποία έχει βαθύτερες ρίζες. Από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε η ετερόκλητη κυβέρνηση συνασπισμού 5 Αστέρων – Λέγκας, οι σχέσεις Ρώμης – Παρισιού μπήκαν σε φάση έντονων αναταράξεων, με καταλύτη το μεταναστευτικό.

Η ιταλική κυβέρνηση, υπό την πίεση κυρίως του Σαλβίνι, αρνούνταν να δεχθεί πλοία που μετέφεραν διασωθέντες μετανάστες και κατηγορούσε τη Γαλλία ότι έκλεισε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στις Αλπεις, διογκώνοντας το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ιταλία. Από την πλευρά του, ο Μακρόν χάραξε ενόψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο τη διαχωριστική γραμμή, «ευρωπαϊστές εναντίον εθνικιστών-λαϊκιστών». Η ιταλική κυβέρνηση εύλογα θεώρησε ότι ήταν μεταξύ των κύριων στόχων του Γάλλου προέδρου.

Οι εκλογικές σκοπιμότητες πρέπει να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αμφιλεγόμενη επιλογή του Ντι Μάιο, την περασμένη Τρίτη. Ο 32χρονος Ιταλός πολιτικός θέλει να εμφανίζεται ως αντίπαλον δέος έναντι του 41χρονου Μακρόν και η συνάντησή του με τα στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων» ικανοποιεί την αντισυστημική, λαϊκή βάση των 5 Αστέρων. Σημειωτέον ότι το ιδεολογικά μετέωρο κόμμα του Ντι Μάιο δεν τα πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις, καθώς από την κυβερνητική συνεργασία του με τη Λέγκα φαίνεται ότι επωφελείται κυρίως ο Σαλβίνι. Ωστόσο, είναι μάλλον πολιτικά αφελές να νομίζει ο Ντι Μάιο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια χώρα σαν τη Γαλλία ως πυγμαχικό σάκο για την προεκλογική του προπόνηση. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ιταλική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω και της συνεχιζόμενης έντασης με τις Βρυξέλλες, η αντιγαλλική εκστρατεία για ψηφοθηρικούς λόγους φαντάζει άκρως ριψοκίνδυνος καιροσκοπισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή