Βρετανικά ΜΜΕ: «Αγαπημένη» όλων «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Βρετανικά ΜΜΕ: «Αγαπημένη» όλων «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευνοούμενη κυριάρχησε στα βραβεία, κερδίζοντας εφτά, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης Βρετανικής ταινίας», έγραψε το BBC στον ιστότοπό του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής απονομής των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA).

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα βραβεία Α' και Β' γυναικείου ρόλου που έλαβαν για τους ρόλους τους στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις, καθώς και στα υπόλοιπα βραβεία (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων). Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις συντελεστών της ταινίας, την ώρα της απονομής, μεταξύ των οποίων του σκηνοθέτη Γ. Λάνθιμου, της υπεύθυνης του σεναρίου Ντέμπορας Ντέιβις, όπως και ηθοποιών.

Βρετανικά ΜΜΕ: «Αγαπημένη» όλων «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου-1

«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Eλληνας σκηνοθέτης και δήλωσε υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στην ταινία. «Είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο», δήλωσε η Ντέμπορα Ντέιβις.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Υπέρτατη – σχεδόν – κυριαρχία για την Ευνοούμενη, αλλά η Ρόμα (απέσπασε το βραβείο) καλύτερης φωτογραφίας», γράφει ότι η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, ένα από τα εφτά (που έλαβε η ταινία Η Ευνοούμενη), αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν (σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμα), μοιάζει να οδεύει προς την δόξα των βραβείων Όσκαρ, αφού κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και δύο ακόμη.

Βρετανικά ΜΜΕ: «Αγαπημένη» όλων «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου-2

O Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν

Η Ευνοούμενη, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ: απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Α΄ και Β' γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου και κοστουμιών. Για την Ολίβια Κόλμαν, γράφει ότι η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Ρόμα» καταλήγει η εφημερίδα.

Βρετανικά ΜΜΕ: «Αγαπημένη» όλων «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου-3

Η βραβευθείσα Ολίβια Κόλμαν χαιρετίζει τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ που παρέστη στην τελετή απονομής, ενώ στη φωτογραφία ξεχωρίζει και ο Ελληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.

«Η Ρόμα παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η Ευνοούμενη κυριαρχεί στην βραδιά», επισήμανε η Independent. Σε δημοσίευμά της, μετά την ολοκλήρωση της απονομής, έκρινε ότι τα φετινά BAFTA είχαν διπλό νικητή στην τελετή. «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη, που πήρε εφτά βραβεία, όσο και στην ταινία Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας», γράφει.Η Ευνοούμενη μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α' και Β' γυναικείου ρόλου, εξηγεί.

Η εφημερίδα The Times στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Η Ρέιτσελ Βάις και η Ολίβια Κόλμαν στέφθηκαν βασίλισσες των Bafta, ενώ η Ευνοούμενη έλαβε εφτά βραβεία» γράφει ότι τα γραφεία στοιχημάτων τελικά δικαιώθηκαν στις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά το «κόκκινο χαλί στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ», όπου και οι αστέρες είχαν την ίδια άποψη: η αγαπημένη τους (favourite) ταινία ήταν η «Ευνοούμενη» (The Favourite).

«Η Ευνοούμενη, μία κωμωδία για τα σεξουαλικά καμώματα της Βασίλισσας Άννας και της αυλής της, στις αρχές του 18ου αιώνα, συνεχίζει την αξιοσημείωτη επιτυχία των ταινιών για τις Βασίλισσες της Βρετανίας», γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στην επιτυχία της πρωταγωνίστριας Ολίβια Κόλμαν, που κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, όπως και σε αυτή της Ρέιτσελ Βάις που κατάφερε να κερδίσει την Έμμα Στόουν στο βραβείο του Β΄ γυναικείου ρόλου.

Η Daily Telegraph με τον τίτλο «Η Ολίβια Κόλμαν και η Ευνοούμενη θριάμβευσαν -αλλά η Ρόμα στέφθηκε καλύτερη ταινία» αναφέρεται στα λόγια της παρουσιάστριας της τελετής απονομής των Bafta, Τζοάνα Λάμλεϊ, η οποία σχολίασε στην εισαγωγή της ότι «ήταν δεξιοτεχνία να ονομαστεί η ταινία "Ευνοούμενη"».

Η εφημερίδα γράφει ότι η κωμωδία γύρω από την αυλή της Βασίλισσας Άννας «πήρε τη μερίδα του λέοντος» στα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου καλύτερης βρετανικής ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου, Α΄ και Β΄ γυναικείων ρόλων.

Σε άρθρο γνώμης για τα συνολικά αποτελέσματα της απονομής, αναφέρεται ότι ήταν μία πολύ «επικερδής» βραδιά για την «Η Ευνοούμενη», καθώς τα εφτά βραβεία ήταν σχεδόν «σαρωτικά», ωστόσο, όχι και τόσο, αφού στις τρεις κρίσιμες κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας, το ασπρόμαυρο ιστορικό έπος «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν είναι τώρα πιο πιθανό να καταφέρει το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στα Όσκαρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή