Επιφυλακτικοί οι επενδυτές απέναντι στην Deutsche Bank

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές απέναντι στην Deutsche Bank

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την Deutsche Bank, επιβεβαιώνοντας πως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό όσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και να παραμένει αδύναμη η οικονομική του κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερη απόδοση για να τοποθετήσουν κεφάλαια σε τίτλους της Deutsche Bank συγκριτικά με κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. «Η μεγάλη διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα ομόλογα της Deutsche Bank και των ανταγωνιστών της αντανακλά τις αμφιβολίες των επενδυτών», σχολιάζει ο Μάικλ Χάνσελερ, επικεφαλής διαχείρισης χρεογράφων στην Assenagon, στους Financial Times.

Πάνω απ’ όλα, οι επενδυτές αποθαρρύνονται από τα χαμηλά έσοδα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Μολονότι η Deutsche Bank παρουσίασε πέρυσι κέρδη 341 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2014, τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 4% στα 25,3 δισ ευρώ. Το δ΄ τρίμηνο του περυσινού έτους, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό ύστερα από την έφοδο 170 υπαλλήλων από τις γερμανικές αρχές δίωξης οικονομικού εγκλήματος στην έδρα του ομίλου. Σκοπός της εφόδου στα γραφεία της Φρανκφούρτης ήταν η συγκέντρωση στοιχείων σε υπόθεση για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ενισχύθηκαν έτσι οι υποψίες των επενδυτών ότι μπορεί να μην έχουν τελειώσει οι περιπέτειες της Deutsche Bank με τη Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά οι αρμόδιες αρχές διερευνούν, μεταξύ άλλων, εάν το προσωπικό της Deutsche Bank βοηθούσε πελάτες να κρύψουν κεφάλαια με τη δημιουργία εξωχώριων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους. Από το 2000, η γερμανική τράπεζα έχει πληρώσει πάνω από 12 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις που αποκαλύφθηκαν, κυρίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναφέρει η ιστοσελίδα Violation Tracker.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Deutsche Bank δανείστηκε 3,6 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα με την έκδοση διετών ομολόγων αλλά επιβαρύνθηκε με επιτόκιο υψηλότερο κατά 180 μονάδες βάσης από την αγορά. Χρεώθηκε, επίσης, 230 μ.β. παραπάνω σε επταετές ομόλογο, με το επιτόκιο να είναι υψηλότερο από αυτό της ισπανικής Caixa Bank. Επί σειράν ετών, η Deutsche Bank αντλούσε κεφάλαια από τις αγορές εταιρικών ομολόγων με πολύ χαμηλό κόστος, αποτελώντας ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Σήμερα επανέρχονται σενάρια για τη συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank για τη θωράκιση των δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Γερμανίας. Μάλιστα, το Βερολίνο συζητά θετικά το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην Deutsche Bank και στην Commerzbank διότι θέλει να αποφύγει μια τραπεζική διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων. Mόνο για τη στήριξη της Commerzbank είχαν δοθεί 18 δισ. ευρώ από το Βερολίνο στην κρίση του 2008 μιας και το γερμανικό δημόσιο κατέχει πάνω από το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, είπε σε εκδήλωση του πρακτορείου Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, στο Λονδίνο, πως «είναι σημαντικό να υπάρχει στη χώρα ένας ισχυρός τραπεζικός κλάδος που θα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας εθνικός πρωταθλητής». Πληροφορίες του Bloomberg αποκάλυψαν δε πως έχουν αναθερμανθεί οι σχέσεις του Βερολίνου με την Deutsche Bank από τότε που ανέλαβε ο Κρίστιαν Ζέβινγκ τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στη γερμανική τράπεζα, τον Απρίλιο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή