Σε χαμηλό 8ετίας οι επενδύσεις στη Βρετανία λόγω Brexit

Σε χαμηλό 8ετίας οι επενδύσεις στη Βρετανία λόγω Brexit

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανείς είναι πια οι οικονομικές επιπτώσεις από την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις συνθήκες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ, ισχυρίζεται πως τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν πέρυσι επί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, φθάνοντας το δ΄ τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο του 2010.

Η διστακτικότητα των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις –ενόψει της πιθανότητας ενός σκληρού Brexit– διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4% το 2018 από το 1,8% το 2017, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση μόνον κατά 0,2% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2018 από το 0,4% που ίσχυε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Οι επενδύσεις διολίσθησαν 3,7% το δ΄ τρίμηνο του 2018. Πλήγμα υπέστησαν, επίσης, οι εξαγωγές της Βρετανίας λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου, ενώ η Κίνα κινείται σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η βρετανική οικονομία επιβράδυνε τον βηματισμό της προς τα τέλη του 2018 και παρατηρούνται ανάλογα ανησυχητικά σημάδια στον ορίζοντα», σχολιάζει οικονομικός αναλυτής στο πρακτορείο Reuters. Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις για ανάπτυξη στο 1,2% το τρέχον έτος. Επισήμως, η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit έχει οριστεί στα τέλη Μαρτίου. Επομένως, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται για τη χάραξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες που να εγγυάται ένα ομαλό Brexit. Παραμένει, βέβαια, ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit με τις Βρυξέλλες, αν και οι αναλυτές φοβούνται μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή