Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» ωρίμασε, άντεξε και θέτει στόχους

Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» ωρίμασε, άντεξε και θέτει στόχους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη προσπάθεια στον εκδοτικό χώρο έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες ο συγγραφέας και κριτικός βιβλίου Διονύσης Ν. Μουσμούτης, από τότε που ανέλαβε την έκδοση της «Ιστορίας Εικονογραφημένης», του μακροβιότερου στο είδος του ελληνικού περιοδικού. Τα μηνιαία τεύχη της «Ιστορίας» κυκλοφορούν αδιαλείπτως για παραπάνω από μισόν αιώνα και από την έναρξη της κυκλοφορίας τους (Ιούλιος 1968) απέκτησαν πιστό και σταθερό κοινό. «Συνεχίζουμε μια παράδοση που ξεκίνησε από τον εκδοτικό οργανισμό Παπύρου», λέει ο Διονύσης Μουσμούτης, «και έχουμε πλέον ως στόχο να φέρουμε νέους αναγνώστες και να δώσουμε φωνή και σε μια νέα γενιά ιστορικών».

Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» είναι ένα περιοδικό που επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες για τα έντυπα. Πρόσφατα απέκτησε κανάλι στο ΥouΤube όπου ανεβαίνουν σε βίντεο τα περιεχόμενα κάθε τεύχους με την πεποίθηση ότι «αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής δημόσιας ιστορίας». Ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης, με την εμπειρία του από τη διεύθυνση του περιοδικού από το 2008, επιχειρεί άνοιγμα σε σημαντικούς ερευνητές ώστε να εμπλουτίζεται συνεχώς η ελληνική ιστοριογραφία με στόχο την υψηλή εκλαΐκευση και την έγκυρη ακαδημαϊκή γνώση.

Ο εκδοτικός φορέας (Εκδοτικός Οργανισμός Ιστορία Εικονογραφημένη ΜΙΚΕ), που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, έχει όραμα αυτόν ακριβώς τον συγκερασμό της παράδοσης και της νέας εποχής. Η μακρά περίοδος της Πάπυρος Πρες άφησε ως κληρονομιά έναν ιστορικό τίτλο, με αφοσιωμένο πυρήνα αναγνωστών. Πρότυπο για την «Ιστορία» στάθηκε το ιταλικό περιοδικό Storia Illustrata και αυτή ήταν η πρόταση του εμπνευστή της, του δημοσιογράφου και επιμελητή ιστορικών εκδόσεων στον Πάπυρο, Νίκου Αγγελή (1929-2002). Η πρόταση είχε υποβληθεί στον εκδότη Ανδρέα Πουρνάρα και η «Ιστορία» ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι 51 χρόνια μετά θα συνέχιζε ως ένας από τους μακροβιότερους τίτλους, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές στον εκδοτικό χώρο και την αλλαγή των αναγνωστικών συνηθειών. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, η «Ιστορία» έχει φιλοξενήσει σημαντικές υπογραφές, έχει καθιερώσει στήλες και τα τελευταία χρόνια έχει δώσει έμφαση στην παραγωγή πρωτότυπων άρθρων με υπογραφές Ελλήνων ιστορικών και ερευνητών. Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» παρέμεινε το μόνο περιοδικό ιστορικής ύλης στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή