Το Κονκλάβιο (12/02/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Το σπίτι του στα βόρεια προάστια άνοιξε χθες ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ για να φιλοξενήσει τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Ηταν εκεί, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Lufthansa, της Alianz, της Fraport και της Deutsche Telekom. Πεδίο δόξης λαμπρόν, καθώς πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να οργανώσει κι άλλες τέτοιες συναντήσεις με ξένους επενδυτές. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Αλέξη Τσίπρα και εστίασε στο τι θα κάνει ο ίδιος. Το μήνυμα ήταν περίπου «ανοίξαμε» (ή μάλλον «θα ανοίξουμε») και «σας περιμένουμε».

Ιδού η Ρόδος

Οι επενδυτές από την πλευρά τους είπαν πολλά και διάφορα. Μεταξύ αυτών, τα συνήθη περί γραφειοκρατίας, μείωσης της φορολογίας και Δικαιοσύνης-χελώνας. Τα πιο ενδιαφέροντα, όμως, είχαν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρήσεων αναγνώρισαν την «ικανότητα» και το «πάθος», επέμειναν, όμως, ότι απαιτείται επανεκπαίδευση, καθώς, όπως το έθεσαν μάλλον κομψά, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στην αγορά εργασίας. Είπαν ακόμη στον Μητσοτάκη ότι αν γίνουν αυτά και ο ίδιος πράγματι προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους και η χώρα επενδύσει στην τεχνολογία, τότε μπορεί να κάνει το άλμα προς τα μπροστά. Κάποιος μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης. Ο Κυριάκος τους άκουσε με προσοχή. Πληροφορούμαι δε ότι τους ζήτησε να φέρουν και βαριά βιομηχανία στη χώρα. Και όπως τους είπε, θα το θεωρούσε πραγματικό δείγμα καλής θέλησης αν έστηναν στην Ελλάδα «ένα εργοστάσιο από την αρχή». Ιδού η Ρόδος.

Λάφυρα του νικητή

Σας είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου δεν κατάλαβε το «κακό» που τον βρήκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ν.Δ. υπερψήφισε (στην επιτροπή) την πρότασή του για την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Τώρα αναζητεί τρόπο να το αποφύγει. Δεν βλέπω πώς, αφού η Ν.Δ. θα το ψηφίσει και στην Ολομέλεια, προσβλέποντας στην αναθεώρηση του άρθρου με τη δική της πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή (όπερ σημαίνει ότι Πρόεδρος θα μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με 151). Αρμόδια πηγή μού λέει, πάντως, ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το… μοιραίο (για τον ΣΥΡΙΖΑ) με ασφάλεια είναι η απόσυρση της πρότασης για το 32. Βέβαια, αυτό θα σήμαινε την πλήρη γελοιοποίηση της διαδικασίας και θα αποδείκνυε ότι εξαρχής το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν να εργαλειοποιήσει το Σύνταγμα. Οπως το έθεσε αρμόδια πηγή μου, το εν λόγω άρθρο είναι «λάφυρο» του νικητή. Ας πρόσεχαν.

Η ώρα των συνταγματολόγων

Για να σας δώσω μια ιδέα, πάντως, του πόσο «καίγονται» στον ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορούμαι ότι διάφοροι απευθύνθηκαν αυτές τις μέρες στον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτό, προκειμένου ως συνταγματολόγος να τους βρει λύση για να βγουν απ’ το αδιέξοδο. Μιλώντας για συνταγματολόγους, πληροφορούμαι ότι σχετική γκράντε σύναξη οργανώνει σήμερα ο Μητσοτάκης. Και εκεί δεν θα παραστούν μόνο συνταγματολόγοι που συνδέονται με τη Ν.Δ.

Δεν τα βρήκαν

«Εντελώς ανυπόστατο και αναληθές» χαρακτηρίζει ο Κώστας Χρυσόγονος το δημοσίευμά μου ότι θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, στην επιστολή που μου απηύθυνε με ενημερώνει ότι επιστρέφει στη δικηγορία. Τι να πω… Υποθέτω ότι δεν τα βρήκαν. Το λέω διότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχετικές συναντήσεις: δύο με στενότατο συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά και μία με την ίδια. Η Φώφη, εξάλλου, μιλάει με πολύ κόσμο. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι έχει συναντήσει και νυν –και οσονούπω πρώην– βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητούν διάσωση.

Μαζί Μητσοτάκη – Παπανδρέου

Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος «συνάντηση Μητσοτάκη – Παπανδρέου» από μόνος του είναι πολλά υποσχόμενος, αν όχι προκλητικός. Δεν αφορά βέβαια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τα αδέλφια τους. Αναφέρομαι στην Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και στον Ανδρέα Παπανδρέου, που ετοιμάζουν την ερχόμενη εβδομάδα κοινή εμφάνιση στο πλαίσιο του Convergence Greece Forum-Συγκλίσεις. Τι είναι το φόρουμ; Ερχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ιδέα είναι να φέρει αντίθετους κόσμους στο ίδιο τραπέζι με στόχο τη δημιουργία συγκλίσεων και συνεργειών για έναν κόσμο, όπως λένε οι διοργανωτές, «με μηδέν αποκλεισμό, μηδέν αποτύπωμα άνθρακα, μηδέν φτώχεια». H Mητσοτάκη θα μιλήσει ως συνιδρύτρια του World Human Forum και ο Παπανδρέου ως συμπρόεδρος του Sustainable Development Solutions

Network Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή