Συναγερμός και κατεδαφίσεις

Συναγερμός και κατεδαφίσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατεδάφιση εννέα εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία είτε έχουν κριθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή «ετοιμόρροπα»ή εμπίπτουν στο Π.Δ. 153/Α/1929 «περί επικίνδυνων οικοδομών» και έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, θα προβεί άμεσα ο Δήμος Αθηναίων.

Η κατάρρευση δύο κτιρίων τις τρεις τελευταίες ημέρες, το πρώτο την περασμένη Κυριακή στο Γκάζι και το δεύτερο χθες, στην Πνύκα, λίγα μέτρα από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καταδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το μείζον ζήτημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που συνολικά στα όρια του Δήμου Αθηναίων είναι 1.800. Εξ αυτών, εβδομήντα έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, ενώ για εννέα έχει ήδη δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους. Σημειωτέον ότι προσφάτως ο δήμος προχώρησε στην κατεδάφιση δύο ακόμη ετοιμόρροπων κτιρίων. Από το σύνολο των κτιρίων, περίπου 400 έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για τα υπόλοιπα είτε είναι άγνωστοι είτε πολλοί οι ιδιοκτήτες τους και άρα σημειώνεται εμπλοκή, δεδομένης και της ελλιπούς νομοθεσίας επί του θέματος.

Χθες το πρωί, στις 10.30, κατέρρευσε κτίριο επί της οδού Ιουλίου Σμιθ 20, στην Πνύκα. Το κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, είχε ανεγερθεί το 1886 και είναι ακατοίκητο από το 1975. Από την κατάρρευση δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές παρά το γεγονός ότι ο δρόμος βρίσκεται λίγα μέτρα από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έχει αυξημένη διέλευση. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγη ώρα νωρίτερα από το σημείο είχαν περάσει μαθητές που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Σημειωτέον, δε, ότι προ διετίας είχε καταρρεύσει και η σκεπή άλλου κτιρίου στον ίδιο δρόμο.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, στις 6.30 το πρωί της περασμένης Κυριακής, κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμισίου, κοντά στην οδό Πειραιώς, στο Γκάζι. Από την κατάρρευση προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα –μάλιστα το ένα εξ αυτών καταστράφηκε ολοσχερώς καθώς καλύφθηκε από τα συντρίμμια– ενώ προκλήθηκε έντονη αναστάτωση στην περιοχή, διότι ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός. Ευτυχώς και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Οι αιτίες

Η έλλειψη οικονομικών πόρων και κινήτρων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που έχουν καταστήσει τους ιδιοκτήτες τους μη ικανούς να τα συντηρήσουν, και το ελλιπές νομοθετικό καθεστώς είναι οι κύριες αιτίες για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ηδη από το 2013 ο Δήμος Αθηναίων έχει καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και μάλιστα έχει καταθέσει και συγκροτημένη πρόταση νόμου που προσυπεγράφη από 17 υπουργεία, ωστόσο τελικώς τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη και τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με την οποία έχει εκκρεμοδικία ο δήμος.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (1512/1985), η συντήρηση των ακινήτων είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών τους.

Παρέμβαση

Η παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτρέπεται σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά κτίρια που βάσει του Π.Δ. «περί επικίνδυνων οικοδομών» χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και ο ιδιοκτήτης τους δεν προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες εντός εξαμήνου. Τότε η πολεοδομία εφαρμόζει μέτρα αναγκαστικής εκκένωσης και κατεδάφισης των επικίνδυνων μερών, εφόσον η αχρησία δεν κρίνεται επαρκής για την αποσόβηση του κινδύνου.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά κτίρια που, αφού έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, έχουν κριθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή ότι χρήζουν κατεδάφισης, ως ετοιμόρροπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή