Οι δύο Ελληνίδες αλπινίστριες θέτουν υψηλούς… στόχους

Οι δύο Ελληνίδες αλπινίστριες θέτουν υψηλούς… στόχους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνουν τους ρυθμούς των προπονήσεων, χαρτογραφούν τη διαδρομή, συγκεντρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά κυρίως προετοιμάζουν τους οικείους τους για τον επικείμενο αποχωρισμό. Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη, οι δύο τολμηρές Ελληνίδες αλπινίστριες, μετρούν πλέον αντίστροφα τις ημέρες που απομένουν για την αποστολή τους στο Εβερεστ. Στόχος των δύο γυναικών, που είναι εργαζόμενες γυναίκες στον τομέα του μάρκετινγκ, είναι να κατακτήσουν τις επτά κορυφές, τα ψηλότερα δηλαδή βουνά κάθε μιας από τις επτά ηπείρους, μια ορειβατική πρόκληση που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 1985 ο Richard Bass. «Μέχρι σήμερα το έχουν κατορθώσει 400 ορειβάτες, εκ των οποίων μόνο 70 γυναίκες», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Βανέσα Αρχοντίδου που μαζί με τη Χριστίνα Φλαμπούρη έχουν ήδη υψώσει την ελληνική σημαία σε πέντε από τις εν λόγω κορυφές –στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ωκεανία–, ενώ σχεδιάζουν για το 2020 να κατακτήσουν την κορυφή και της Ανταρκτικής. Την πρωτοβουλία τους, που έχει ονομαστεί «7 Summits: the hellenic dream», έχει αγκαλιάσει ο διεθνής οργανισμός «a woman can be».

Οι δύο Ελληνίδες αλπινίστριες θέτουν υψηλούς… στόχους-1

Η δύναμη των γυναικών

Οι δύο γυναίκες ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από πέντε χρόνια. Η Βανέσα, που είναι και μητέρα δύο αγοριών, ασχολείται με την ορειβασία εδώ και 15 χρόνια, ενώ το πάθος της Χριστίνας υπήρξε για χρόνια η ιστιοπλοΐα. «Το 2014 στράφηκα στην ορειβασία, θέλοντας να ξεπεράσω τον φόβο μου για τα ύψη», ομολογεί η Χριστίνα. Η απόφασή τους να παίρνουν περίπου κάθε χρόνο τα… βουνά σχετίζεται με το στρες της καθημερινότητας, αλλά επιδέχεται και άλλων ερμηνειών. «Εκπορεύεται από την ανάγκη μας να γνωρίσουμε τον κόσμο και να προτάξουμε κάποιες προσωπικές επιθυμίες μας, που συχνά στο πέρας των ετών και υπό το βάρος των υποχρεώσεων, μένουν ανεκπλήρωτες», επισημαίνει η Βανέσα. Οι δύο γυναίκες φιλοδοξούν να αναδείξουν τις ανεξάντλητες δυνατότητες των γυναικών, αλλά και της Ελλάδας.

Οι δύο Ελληνίδες αλπινίστριες θέτουν υψηλούς… στόχους-2

Η αποστολή, βέβαια, στο Εβερεστ, που θα ξεκινήσει στις 5 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά, χωρίς τη γενναιόδωρη υποστήριξη χορηγών. Ενδεικτικά, η άδεια για την ανάβαση κοστίζει 11.000 δολάρια, ενώ διόλου ευκαταφρόνητο είναι το κόστος των εισιτηρίων, του οδηγού, του εξοπλισμού κ.ά. «Συνοδοιπόροι», λοιπόν, των δύο γυναικών, που θα ενταχθούν σε με μια διεθνή ομάδα ορειβατών, είναι οι εταιρείες cardlink, edenred, KPMG, Vichy, Samsung Hellas, The North Face και Ακτίνα Travel Group. Το ελληνικό δίδυμο θα προσεγγίσει τα Ιμαλάια από τη νότια πλευρά και μέχρι τις 5.306 μ. θα έχει σύνδεση Ιντερνετ και κατ’ επέκταση επικοινωνία με τον κόσμο. Μετά, η ανάβαση δυσκολεύει και η επαφή των δύο γυναικών με τους άλλους θα γίνει μονόπλευρη. «Διαθέτουμε μια συσκευή GPS που κάθε βράδυ στέλνει μήνυμα στους δικούς μας με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου, στο οποίο βρισκόμαστε», εξηγεί η Χριστίνα, που έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση. Υπάρχει κι ένα κουμπί SOS, το οποίο ευτυχώς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. «Τη στιγμή του κινδύνου η αδρεναλίνη μας είναι τόσο ψηλά που δεν το συνειδητοποιούμε», ομολογεί η ίδια, ενθυμούμενη τη σκηνή κατά την οποία έχασε τη Βανέσα από τα μάτια της: είχαν πέσει πάνω σε κρεβάζ (κενά που σχηματίζονται στον παγετώνα) και η συνοδοιπόρος της είχε πέσει και σφηνωθεί σε μια ρωγμή του βουνού. Τα καρδιοχτύπια τους ανταμείβονται κάθε φορά, όταν πιασμένες χέρι χέρι πλησιάζουν, ασθμαίνοντας, την κορυφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή