Συνταγματική αναθεώρηση: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)

Συνταγματική αναθεώρηση: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτή την ώρα, στο βήμα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίιπρας.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί ξεκίνησε η σημερινή συζήτηση με τους εισηγητές των κομμάτων να παίρνουν τον λόγο.

Οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει προτείνει 24 αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει 56 προτάσεις.

Επίσης, έξι συμπληρωματικές προτάσεις με τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών, έχουν καταθέσει και μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το πολιτικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που ως γνωστόν έχουν διαφορετική πρόταση ως προς τον τρόπο της αποσύνδεσης, σε συνδυασμό με τη διαφωνία τους σχετικά με τη δεσμευτικότητα ή μη των αποφάσεων της παρούσας Βουλής, έδειξε προς στιγμήν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο πρωτοφανές μιας υπαναχώρησης του κυβερνώντος κόμματος: με «ελεγχόμενη» αποχή αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη και αποφασιστική ψηφοφορία έπειτα από έναν μήνα, είτε να μη συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 θετικών ψήφων –κάτι που θα σημάνει ότι η αλλαγή στην επόμενη και αναθεωρητική Βουλή θα χρειάζεται πλειοψηφία των «151»– είτε να πέσει ο αριθμός των θετικών κάτω από το 149, που θα σήμαινε τη ματαίωση της διαδικασίας για το συγκεκριμένο άρθρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή