Τεχνολογική επιχειρηματικότητα και ελληνική οικονομία: δεδομένα και προοπτικές

Τεχνολογική επιχειρηματικότητα και ελληνική οικονομία: δεδομένα και προοπτικές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες έρευνες οργανισμών οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογικών start-ups επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί παρατηρούμε σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια: ότι οι Έλληνες τεχνολόγοι επιχειρηματίες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία.

H πρόσφατη έρευνα του Marathon Venture Capital έδειξε ότι το 73% των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2018 αφορούν εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα, αλλά έχουν τουλάχιστον ένα Έλληνα συνιδρυτή. Είναι εύλογη η παρατήρηση ότι αυτές οι εταιρείες δεν παράγουν ορατό οικονομικό αποτύπωμα στην χώρα μας. Δεν αποτελούν συνεπώς αμιγώς επιτυχίες του ελληνικού startup οικοσυστήματος, αλλά του ελληνικού επιχειρείν σε ξένα οικοσυστήματα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Data Artisans, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων η οποία εξαγοράστηκε τον Ιανουάριο για σχεδόν 90 εκατ. ευρώ από την Alibaba. Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, προκύπτει ότι η εταιρεία έχει γραφεία στο Βερολίνο και το Σαν Φρανσίσκο, απασχολεί 41 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες. Έχει λάβει χρηματοδότηση από ξένα επενδυτικά σχήματα με έδρα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και δεν έχει, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της, κάποιο γραφείο στην Αθήνα. Ένας εκ των τριών Ελλήνων που απασχολεί ο ένας είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η εταιρεία ξεκίνησε, αναπτύχθηκε και τελικά εξαγοράστηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια άμεση σχέση με την Ελλάδα.

Το στοίχημα σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το πνευματικό κεφάλαιο, την εμπειρία, ακόμα και την πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες της «νέας διασποράς» για να χτίσουμε τις επόμενες Data Artisans σε αυτά τα θεμέλια, με σημείο εκκίνησης και βάση την Ελλάδα. Είναι θετικό πως βλέπουμε ήδη περιπτώσεις Ελλήνων που, αν και δημιούργησαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, αναλαμβάνουν τον ρόλο του «επενδυτή αγγέλου» σε νεότερες εταιρείες που χτίζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Υπάρχουν όμως και εταιρείες οι οποίες ενισχύουν ουσιαστικά την εικόνα εξέλιξης και ανάπτυξης του ελληνικού τεχνολογικού start-up οικοσυστήματος. Τα παραδείγματα της Beat, της Innoetics και της Avocarrot δείχνουν τον τρόπο με τον οποία ελληνικές τεχνολογικές start-ups μπορούν να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς, έχοντας παράλληλα ορατό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, ακόμα και αφού εξαγοραστούν. Το Beat αποτελεί την αιχμή του δόρατος του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της mytaxi αναφορικά με την αστική κινητικότητα. Η Innoetics – κομμάτι πλέον της Samsung – ενισχύει σταθερά την ομάδα της στην Αθήνα, αναπτύσσοντας την τεχνολογία που δίνει φωνή στα έξυπνα προϊόντα του κορεατικού κολοσσού. Το ίδιο κάνει τους τελευταίους 18 μήνες και η Avocarrot, που ανήκει πλέον στη γερμανική Glispa.

Κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας έχουν επίσης δημιουργήσει ήδη στην χώρα μας τεχνολογικές εταιρείες που ναι μεν δεν έχουν εξαγοραστεί, είναι όμως στην φάση της επέκτασης (scaling up), έχοντας εξασφαλίσει υποστήριξη από επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτή την κατηγορία είναι εταιρείες όπως η Blueground, η Workable αλλά και η Persado.

Το Equifund, μέσω των funds στα οποία συμμετέχει, θα τοποθετήσει κόντα στα 450 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό αναμένεται να χρηματοδοτήσει περί τις 200 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας – μικρού/μεσαίου μεγέθους κυρίως- και 1.500 μέχρι 2.500 άμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Η επόμενη ημέρα

Το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ωρίμασης. Έχει ωστόσο διαγράψει μια σημαντική πορεία η οποία όχι μόνο παραμένει ανοδική, αλλά έχει την δυναμική να παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι στόχοι της επόμενης ημέρας περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του επενδυτικού παραθύρου του Equifund για την ενεργοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού, είτε ως συν-επενδυτές είτε ως επιχειρηματίες. Περιλαμβάνουν επίσης την επιστροφή των συμπατριωτών μας με υψηλό διανοητικό κεφάλαιο που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια και την εξοικείωση του παραδοσιακού εγχώριου κεφαλαίου – επιχειρήσεων και ιδιωτών – με τις προοπτικές του τεχνολογικού επιχειρείν και των επενδύσεων σε αυτό. Η επίτευξη των παραπάνω θα ενισχύσει το υπό διαμόρφωση τεχνολογικό αφήγημα της χώρας στο εξωτερικό και θα οδηγήσει στη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, σε μια οικονομία που τις έχει μεγάλη ανάγκη.

*Ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι συνιδρυτής και εταίρος στο Velocity.Partners Venture Capital.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή