«Διαχείριση της επερχόμενης ήττας»

«Διαχείριση της επερχόμενης ήττας»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με μοναδικό στόχο την πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας του, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό, αν είναι σίγουρος για τη νίκη του, να ψηφίσει όλα τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ., ώστε και η Ν.Δ. να ψηφίσει τα αντίστοιχα της κυβέρνησης, ενώ σε δεύτερο χρόνο κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τουλάχιστον την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 και έναντι αυτού η Ν.Δ. να ψηφίσει δύο άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ «που εμείς δεν θέλουμε να αναθεωρηθούν». Ταυτόχρονα, έθεσε ως διακύβευμα της συζήτησης για το Σύνταγμα και την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας του καθενός, το ποιος είναι «πραγματικά προοδευτικός και ποιος εκπρόσωπος της συντήρησης και της καθυστέρησης», όπως είπε.

«Ελάτε να ψηφίσουμε τουλάχιστον την αναθεώρηση του άρθρου 16 και του άρθρου 24, ας το κάνουμε τουλάχιστον με 151 βουλευτές. Μη στερήσετε τη δυνατότητα από την επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει αυτά τα δύο άρθρα. Για εμάς τα δύο άρθρα είναι κορυφαίας πολιτικής σημασίας. Διαλέξτε δύο άρθρα που δεν θέλουμε εμείς να αναθεωρηθούν κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα τα κρίνουμε αναθεωρητέα εάν ψηφίσετε αυτά τα δύο», ήταν η αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ., η οποία συνοδεύτηκε από την υπογράμμιση ότι «αν έχετε τέτοια πίστη στην εκλογική σας επικράτηση, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε από την πρότασή μας». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και το Σύνταγμα για το δικό του συμφέρον, «ως μοχλό παρέμβασης στους θεσμούς και χειρολαβή για να κρατηθεί στην εξουσία», ενώ τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βάλει το Σύνταγμα «στον μύλο μιας άγονης πολιτικής αντιπαράθεσης».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη σπουδή με την οποία διεξήχθη η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «31 μήνες αφότου την αρχίσατε», σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε τη συζήτηση σε συνθήκες που «θα την καταστήσουν αναλώσιμη και πολιτικά ατελέσφορη» και αυτό για να αποπροσανατολίσει, όπως είπε, «από τα βάρη με τα οποία φορτώσατε την οικονομία και τα εθνικά». Αιχμηρή ήταν η κριτική του κ. Μητσοτάκη και για την «πλειοψηφία-κουρελού» που απαρτίζεται από «145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και έξι τριγύριζα», ενώ επέμεινε ότι είναι οι Ελληνες με την ψήφο τους αυτοί που πρέπει να ορίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμούν και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει «έλλειψη σεβασμού για τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Πρέπει να είστε απελπισμένος για να πιάνετε τον σημερινό ΠτΔ στο στόμα σας και να τον εμπλέκετε στα δικά σας κομματικά παιχνίδια», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντώντας στην επίμονη ερώτηση του πρωθυπουργού και επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα για ζητήματα όπως η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η Δικαιοσύνη και η Παιδεία. «Τι άγχος είναι αυτό να αναφερθείτε σε πρόσωπα;» αντέτεινε στον κ. Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του. «Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε να πω το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου, με τον οποίο έχω άριστη σχέση, τον σέβομαι και θεωρώ ότι επιτελεί καλά τα καθήκοντά του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Βουλευτές της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι αν ο κ. Τσίπρας σέβεται τόσο τον ΠτΔ, τότε γιατί δεν ρωτάει την άποψή του για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς έλεγαν ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει συνταχθεί με όλους τους συνταγματολόγους και εκτιμά πως η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, ενώ έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Αν τον σεβόταν πραγματικά, πρόσθεταν, θα συντασσόταν με τις συνταγματικές απόψεις του, αντί να τον «εργαλειοποιεί» λόγω ένδειας επιχειρημάτων σε μια συζήτηση που αφορά το Σύνταγμα και όχι τα πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή