Siemens: φορτισμένη απολογία Τσουκάτου

Siemens: φορτισμένη απολογία Τσουκάτου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αφανείς και χωρίς διαφάνεια χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από εταιρείες και επιχειρηματικούς κολοσσούς, που επιδίωκαν οφέλη, αναδείχθηκαν χθες κατά τη φορτισμένη απολογία του άλλοτε ισχυρού πολιτικού παράγοντα του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου, που δικάζεται για την υπόθεση της Siemens και για τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που κατηγορείται ότι έλαβε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα (450.000 ευρώ) από τον τότε πανίσχυρο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, Μιχάλη Χριστοφοράκο, υποστήριξε και χθες όσα είχε πει από την αρχή για την υπόθεση. Οτι δηλαδή τα χρήματα δόθηκαν στο κομματικό ταμείο, κάτι που επιβεβαίωσαν από την αρχή κομματικά στελέχη που είχαν σχέση με τα οικονομικά του κόμματος.

Κατά την απολογία του, ο Θεόδωρος Τσουκάτος έβαλε κατά του κόμματός του, υποστηρίζοντας, ότι δεν τον στήριξε. «Με πέταξαν στα σκυλιά» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, ενώ μίλησε για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων που αποτελούσε, όπως είπε -και αποτελεί- παγία πρακτική.

Φανερά συγκινημένος και οργισμένος, πολλές φορές, ζήτησε στην απολογία του συγγνώμη από τη Δικαιοσύνη, τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ, συγγνώμη από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν μαζί του στην υπόθεση αλλά όχι από τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκε.

«Δεν ζητώ συγγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», ήταν μία αποστροφή της απολογίας του, ενώ αντέκρουσε το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρει πως τα χρήματα τα πήρε από τη Siemens για να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ, προκειμένου η γερμανική εταιρεία να προωθήσει τα συμφέροντά της στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

«Ημουν άσχετος», υποστήριξε απολογούμενος, «με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η εταιρεία  είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

Η απολογία Τσουκάτου, που υπήρξε συγκινησιακά φορτισμένη, έκλεισε με δεκάδες ερωτήσεις από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, ο ίδιος αναφέρθηκε στον Γολγοθά που έζησε επί μία δεκαετία, ζήτησε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη και να «αποκτήσει την ελευθερία του» διότι, όπως είπε, «αισθάνεται αιχμάλωτος».

Η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες άλλων εμπλεκομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή