Η μάχη των συναισθημάτων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μίλτον είναι ερωτευμένος. Είναι επίσης μέλος της Αντίστασης. Πολεμάει τους ναζί στα ιταλικά βουνά και προσπαθεί να μείνει ζωντανός. Το πρόβλημα είναι ότι η κοπέλα που ονειρεύεται, η Φούλβια, ίσως προτιμά τον καλύτερό του φίλο και συναγωνιστή του, τον Τζόρτζιο. Το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει χώρος για έρωτα το καλοκαίρι του ’43; Υπάρχει χώρος για ζήλια ενώ ο κόσμος καταρρέει; Τα συναισθήματα αναμετριούνται στις ψυχές των ηρώων της πιο πρόσφατης ταινίας των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Μια προσωπική ιστορία», που θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες. 

Πρόκειται για την τελευταία συνεργασία των αδελφών Ταβιάνι (ο Βιτόριο έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο), για την οποία επέλεξαν να ασχοληθούν με μια ιστορία του Μπέμπε Φενόλιο (1922-1963), του –κατά τον Πάολο– σημαντικότερου Ιταλού συγγραφέα της μεταπολεμικής εποχής.  

Ο Φενόλιο γεννήθηκε στη μικρή πόλη Άλμπα, στο Πεδεμόντιο, και μετά τον πόλεμο αφοσιώθηκε στο γράψιμο, βρίσκοντας με το έργο του μια θέση στη συντροφιά των σπουδαίων νεορεαλιστών της εποχής, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια και ο Τσέζαρε Παβέζε. Εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του, σε ηλικία 41 ετών, ο Φενόλιο δεν πρόλαβε να δει δημοσιευμένο ούτε το «Μια προσωπική ιστορία» (εξαντλημένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη), αλλά ούτε και το πιο γνωστό μυθιστόρημά του, «Τζόνι ο παρτιζάνος». 

Χάρη στις προσωπικές εμπειρίες του Φενόλιο (και των Ταβιάνι) από τα χρόνια της ιταλικής Αντίστασης, μέσα από αφηγήσεις όπως η συγκεκριμένη φωτίζεται ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα κεφάλαια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή