Συζητήσεις για διαγωνισμό προσλήψεων ΕΥΠ

Συζητήσεις για διαγωνισμό προσλήψεων ΕΥΠ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την 14η Φεβρουαρίου η αναμενόμενη εδώ και μερικά χρόνια ενίσχυση του δυναμικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) με νέο εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί συζητήσεις είναι η αναφορά, στον σχετικό διαγωνισμό, ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι η γνώση «μακεδονικής (νοτιοσλαβικής)» γλώσσας. Το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την 14η Φεβρουαρίου και, όπως αναφέρεται στον τίτλο της προκήρυξης, αφορά την κάλυψη 302 κενών τακτικών θέσεων της ΕΥΠ. Στις επιμέρους διατάξεις και ειδικότερα στα προσόντα των υποψηφίων για την κάλυψη των 56 θέσεων μεταφραστών παρατίθενται 11 ξένες γλώσσες, όπως, για παράδειγμα, η ρωσική, η αραβική, η βουλγαρική κ.ά. Στον ίδιο κατάλογο γίνεται αναφορά και στη «μακεδονική (νοτιοσλαβική)» γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο εφαρμογής όσων προβλέπει η συμφωνία, από χθες η σημαία της νέας χώρας (Βόρεια Μακεδονία – North Macedonia) κυματίζει στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε εκείνες της Νιγηρίας και της Νορβηγίας, ενώ, ανάλογες χωροταξικές αλλαγές γίνονται και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ενημέρωσε σχετικά την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετονομασίας της ΠΓΔΜ (ή Μακεδονίας στην περίπτωση των ΗΠΑ) σε Βόρεια Μακεδονία, σε επίσημα έγγραφα, ιστοσελίδες και λοιπές δημόσιες αναφορές. Οι αλλαγές αυτές δρομολογήθηκαν μετά τις τελευταίες τρεις ρηματικές διακοινώσεις που απέστειλε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας προς τον ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη του και τους διεθνείς, περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς. Επιπλέον, όλες οι ρηματικές διακοινώσεις και τα επίσημα έγγραφα που εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια φέρουν την ονομασία και τα σύμβολα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Παυλόπουλος

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αίρει και τις τελευταίες επιφυλάξεις από την πλευρά της Ελλάδας και πρακτικά λύνει τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και θα υπογράψει το τελικό έγγραφο επικύρωσης (όργανο επικύρωσης) άμεσα, ενδεχομένως εντός των επόμενων ωρών. Πρακτικά, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση και των τελευταίων τυπικών βημάτων από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Προχθές, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το πρώτο σχετικό έγγραφο, δηλαδή την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ, ενώ η επικύρωση παρέμεινε ως τελική πρωτοβουλία στα χέρια της Ελλάδας, ως μια τελευταία τυπική διασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή