Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών τα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών τα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κωδικούς που θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Αirbnb) θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τα ποσά που εισέπραξαν το 2018. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβολή των δηλώσεων, στα τέλη Ιουνίου, θα ξεκινήσουν έλεγχοι με βάση στοιχεία που θα αντληθούν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Νέα έντυπα Ε1 και Ε2

Οπως προκύπτει από το νέα έντυπα Ε1 και Ε2, τα εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή θα δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).

Στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εφορίας, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν έλεγχοι τουλάχιστον σε 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των υπηρεσιών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Taxis: τέλη Μαρτίου ανοίγει

Περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και θα κλείσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό έντυπο δεν υπάρχουν, ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, που σχετίζονται με τις χωριστές δηλώσεις, καθώς τα τεκμήρια καραδοκούν και ενδεχομένως αρκετοί να κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εάν δεν κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς, καθώς τα λάθη κοστίζουν. Ειδικότερα θα πρέπει να προσέξουν:

• Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

• Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

• Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή