Ημερίδα για τη διάδοση της Αγίας Γραφής στην Κέρκυρα

Ημερίδα για τη διάδοση της Αγίας Γραφής στην Κέρκυρα

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημερίδα με θέμα τη «διάδοση της Αγίας Γραφής στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα 200 χρόνια από την ίδρυση της Βιβλικής Εταιρείας», πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί, μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Κερκύρας, της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας και της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων του τόπου. Στην ημερίδα τιμήθηκε για το έργο του στη διάδοση του «Λόγου του Θεού» ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ιωάννης Σπιτέρης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, επεσήμανε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια έχει σφυρηλατηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των Ρωμαιοκαθολικών και Διαμαρτυρόμενων και πως η Ελλάδα είναι ένα μοντέλο προς μίμηση και για τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, με μοναδικό σκοπό τον επανευαγγελισμό του λαού, προκειμένου να ξαναμελετήσουν οι Έλληνες τον λόγο του Θεού». «Η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία κατόρθωσε να έχει σήμερα την εγκεκριμένη έκδοσή της από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως εξάλλου προβλέπει και το σύνταγμά μας, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στο ευρύτατο κοινό, να έχει μια μετάφραση της Καινής Διαθήκης» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε και στο άρθρο 3 του συντάγματος. «Σε αυτή την αλλαγή κανείς δεν συμφωνεί. Το σύνταγμα προβλέπει και περιλαμβάνει την ανεξιθρησκία. Απόδειξη αποτελεί ότι πρόσφατα όλες οι Χριστιανικές και άλλες Ομολογίες στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν, έφυγαν από το καθεστώς απλώς μιας ιδιωτικής παρουσίας και μπήκαν σε ένα καθεστώς που αναγνωρίζει την θρησκευτικότητά τους. Τίποτα δεν εμποδίζει τον καθένα να νιώθει ελεύθερος σε αυτό τον τόπο, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, να έχει την πίστη που θέλει και βεβαίως ταυτόχρονα να έχουμε μια παράγραφο στο σύνταγμα ότι υπάρχει μια Ομολογία πλειοψηφούσα, η Ορθόδοξη. Δυστυχώς, αυτό που προσπαθούν να κάνουν, θα οδηγήσει όλους τους Χριστιανούς σε ένα περιθώριο, με τα γνωστά αποτελέσματα που θα έλθουν μετά από τυχόν δικαστικές αποφάσεις», κατέληξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία υπάρχει για τη διάδοση της Αγίας Γραφής. Για την Ορθόδοξη θεολογία η Αγία Γραφή μαζί με την Ιερά Παράδοση αποτελούν τους δυο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η χριστιανική πίστη. Στην ορθόδοξη λατρεία η Αγία Γραφή διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Δεν υπάρχει Ακολουθία στην οποία να μην χρησιμοποιείται ο λόγος του Θεού άμεσα και έμμεσα. Σε καιρούς στους οποίους η πνευματικότητα έχει αποσυνδεθεί από την βιβλική παράδοση και ο Χριστός υποβαθμίζεται ως ένας δάσκαλος μαζί με όλους τους άλλους θρησκευτικούς μύστες, είναι ευθύνη μας μέσα και από τον βιβλικό λόγο εμείς να καταδείξουμε την χριστοκεντρικότητα της ελπίδας μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας, Ιωάννης Σπιτέρης, αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ένα από τα σπουδαιότερα ντοκουμέντα της Γενικής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας που εγκρίθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1965 από τους Συνοδικούς Πατέρες τις Β' Συνόδου του Βατικανού, το «DEI VERBUM», δηλαδή τον «Λόγο του Θεού», μία Δογματική Διάταξη που αφορά στην Αγία Γραφή. «Αυτό το ντοκουμέντο, μαζί τη Διάταξη Sacrosanctum Concilium που αφορά τη Θεία Λατρεία και Δογματική Διάταξη «Lumen Gentium (Περί Εκκλησίας)», χάραξε τον θεολογικό, λειτουργικό, ποιμαντικό και οικουμενικό προσανατολισμό της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά κυρίως τη ζωτική της σχέση με το Λόγο του Θεού. Μπορούμε ακόμα να υποστηρίξουμε ότι αυτό το κείμενο αποτελεί τον καρπό μελετών που απασχόλησαν τους θεολόγους τα προηγούμενα 100 χρόνια σε επίπεδο βιβλικό, πατερικό και δογματικό. Το Συνοδικό Διάταγμα «DEI VERBUM» προσέδωσε μια ισχυρή ώθηση στην αξιολόγηση του Λόγου του Θεού, απ' όπου προέκυψε μια βαθιά ανανέωση της εκκλησιαστικής κοινότητας, πάνω απ' όλα στο κήρυγμα, στην κατήχηση, στη θεολογία, στην πνευματικότητα και στις οικουμενικές σχέσεις. Είναι πράγματι ο Λόγος του Θεού που, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, οδηγεί τους πιστούς προς την πληρότητα της αληθείας ( Ιω. 16,31)». «Είμαι της γνώμης λοιπόν, πως η Βιβλική Εταιρία, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να διαδοθεί ο Λόγος του Θεού, όσο το δυνατό περισσότερο, «ώστε – υπενθυμίζοντας τα λόγια της «Dei Verbum» – αυτός «ο Θείος Λόγος» να είναι το στήριγμα και η δύναμη της Εκκλησίας, και ταυτόχρονα η αντοχή της πίστης, η τροφή της ψυχής, η καθαρή και αιώνια πηγή της πνευματικής ζωής των παιδιών της Εκκλησίας» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μεταλληνός, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της δημιουργίας και μετέπειτα πορείας της Βιβλικής Εταιρείας στα Ιόνια νησιά αρχικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αργότερα. Αναδρομή στην ιστορία της Βιβλικής Εταιρείας, έκανε και ο Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κερκύρας, Μιλτιάδης Παντελιός, επισημαίνοντας, «τη συνεργασία της Βιβλικής εταιρείας με την επικρατούσα ομολογία σε κάθε τόπο και την προοπτική ο λόγος του Θεού να δίδεται σε γλώσσα κατανοητή από τον λαό».

Ο Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενημέρωσε για τη λειτουργία της Εταιρείας, ενώ εκ μέρους της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων χαιρετισμό απεύθυνε η Ειρήνη Μαλαχά. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, Πρωτοσύγγελος Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Duomo), όπου βραβεύτηκε για το έργο του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας κ.κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ενώ πλαισιώθηκε από ύμνους που απέδωσαν οι χορωδίες των Καθολικών Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή