Αφιέρωμα Γάμος: Τα DOS και τα DON’TS

Αφιέρωμα Γάμος: Τα DOS και τα DON’TS

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσα πρέπει να κάνετε και όσα πρέπει να αποφύγετε για να διοργανώσετε έναν επιτυχημένο γάμο εκτός Αθηνών. 

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τους δύσκολους προορισμούς. Η «δική σας» μέρα δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά και τους ανθρώπους που σας τιμούν με την παρουσία τους. Μη βάλετε λοιπόν συγγενείς και φίλους να αποβιβάζονται σε δύσβατες παραλίες ή κακοτράχαλες πλαγιές. Κάποιοι θα χρειαστεί να κατεβάσουν καρότσια για τα μικρά παιδιά, ενώ στη λίστα των καλεσμένων πιθανόν να υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή περιορισμένης κινητικότητας. Εκτός φυσικά κι αν έχετε wedding planner, που θα έχει φροντίσει να γίνουν όλα εύκολα και με ασφάλεια. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση της προετοιμασίας του event. Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στον γάμο σας από ένα έτοιμο template, όπως εκείνα που προσφέρει δωρεάν το wix.com, και στη συνέχεια συνδέστε τη με μια πλατφόρμα, όπως η rsvpify.com, που θα συγκεντρώσει για εσάς όλες τις απαντήσεις των προσκεκλημένων σας. Με αυτόν τον τρόπο θα τους ενημερώνετε για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και εσείς θα έχετε μια πραγματική εικόνα του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που θα έρθουν.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ DIY Είναι όμορφο να φτιάχνει κανείς μόνος του δώρα και κεράσματα για τους καλεσμένους, αλλά η συγκεκριμένη τάση έχει ξεπεραστεί. Αν το θέλετε πολύ, διαλέξετε μόνο ένα πράγμα, ίσως το τραπέζι των ευχών, και επιμεληθείτε το οι ίδιοι.

ΒΡΕΙΤΕ την αισθητική που σας ταιριάζει. Σχεδιάστε μαζί με έναν επαγγελματία γραφίστα, καλλιγράφο ή illustrator το λογότυπο, το προσκλητήριο, το μενού κ.λπ. και δώστε μια ταυτότητα στον γάμο σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ τόσους όσους αντέχει ο προϋπολογισμός σας. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καταρτίσετε εγκαίρως τη λίστα των προσκεκλημένων.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ Ρωτήστε και πάρτε σαφείς απαντήσεις για το τι περιλαμβάνει η προσφορά που σας δίνουν. Μην αφήνετε «γκρίζες ζώνες» και μη διστάσετε να ζητήσετε καλύτερη τιμή – όλοι είναι προετοιμασμένοι για το παζάρι.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ επαγγελματίες που έχουν ξανακάνει event στον ίδιο χώρο και γνωρίζουν ποια είναι τα δυνατά σημεία του και ποιες είναι οι αδυναμίες του. Το ίδιο ισχύει και με τους φωτογράφους. Προτιμήστε κάποιον που γνωρίζει την περιοχή και ξέρει να σας προτείνει εναλλακτικά locations για το τέλειο κλικ.

ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΤΕ τις ακριβές μπομπονιέρες που φέρουν επάνω τους τα αρχικά σας. Δύσκολα θα αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε σπίτι εκτός από της μαμάς σας. Αν θέλετε στην μπομπονιέρα να αναγράφεται κάτι οπωσδήποτε, επιλέξτε το μέρος και την ημερομηνία. Σίγουρο αναμνηστικό για όλους.

ΕΝΤΑΞΤΕ παραδοσιακά στοιχεία στο φαγητό, στα δώρα ή στη μουσική, τα οποία σχετίζονται με τον γαμήλιο προορισμό. Έτσι δίνετε την ευκαιρία στους καλεσμένους σας να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ τον φωτογράφο, για να γνωριστείτε, να συζητήσετε την προσέγγιση και να καταλήξετε στο κόστος. Ιδιαίτερα σε destination γάμους είναι σημαντικό να νιώσετε μεταξύ σας οικειότητα, καθώς ο φωτογράφος συμμετέχει στο πάρτι, γίνεται ένα με το ζευγάρι και τους καλεσμένους. Όσον αφορά το συμβόλαιο, είναι απαραίτητο, διότι προφυλάσσει και τους δύο να δεσμευτούν ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ για τον στολισμό ή τη νυφική ανθοδέσμη λουλούδια της εποχής, που ανθοφορούν δηλαδή την περίοδο που θα γίνει ο γάμος σας, για να είναι πιο ταιριαστά με το περιβάλλον και για να μυρίζουν πιο έντονα.

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ πολλές εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής. Σίγουρα θα ανατρέξετε στη βοήθεια επαγγελματιών που βρίσκονται στην περιοχή, να έχετε όμως υπόψη πως οι ρυθμοί τους εκεί μπορεί να διαφέρουν πολύ σε σχέση με αυτούς της πόλης. Βάλτε το δικό σας χρονοδιάγραμμα και επισκεφθείτε το μέρος τουλάχιστον δύο φορές το προηγούμενο διάστημα, ώστε να γνωρίσετε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείτε και να καταλάβετε αν μπορούν να υλοποιήσουν αυτό που θέλετε.

ΑΝΑΘΕΣΤΕ δικαιοδοσίες πριν από τη μεγάλη μέρα. Αντί να ψάχνετε ποιος θα πάρει το ποτήρι και το κρασί στην εκκλησία την ώρα που φοράτε το νυφικό, μοιράστε αρμοδιότητες από πριν, π.χ. για το follow up της λίστας των καλεσμένων, την προετοιμασία του ρυζιού, τη μεταφορά των λουλουδιών από την εκκλησία στον χώρο του πάρτι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ τους γείτονες. Αν κάνετε το πάρτι στο κτήμα του σπιτιού σας στο χωριό, πάρτε γλυκά και βάλτε μια θεία ή μια εξαδέλφη να επισκεφτεί την προηγουμένη τους γείτονες και να τα μοιράσει. Επειδή δεν θα είναι όλοι καλεσμένοι, αλλά η φασαρία και η μουσική θα φτάνουν μέχρι τα τελευταία σπίτια, ενημερώστε τους ότι το πάρτι ίσως κρατήσει μέχρι το πρωί και κεράστε τους για να τους… γλυκάνετε.

ΜΙΑ ΤΑΣΗ που εξαπλώνεται είναι αυτή που θέλει τον γάμο να γίνεται σε δημαρχείο, σε κάποιο ξωκλήσι ή ακόμα και στο εξωτερικό μόνο με τους κουμπάρους, και το πάρτι να ακολουθεί ακόμα και έναν μήνα αργότερα, σε κάποιον αγαπημένο προορισμό με φίλους, συγγενείς, κ.ά.

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΙ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε το πάρτι στον χώρο που έχετε επιλέξει –αν δεν πρόκειται για ξενοδοχείο– και εξασφαλίστε άδεια από την αρμόδια αρχή (δήμος, λιμενικό, κ.λπ.).

ΟΡΙΣΤΕ το «στέκι» του event. Σε έναν destination wedding είναι χρήσιμο να υπάρχει για τους προσκεκλημένους ένα σημείο αναφοράς, δηλαδή ένα μέρος στο οποίο θα ξέρουν ότι μπορούν να συναντιούνται στη διάρκεια της ημέρας, για να μην ψάχνει ο ένας τον άλλο διαρκώς. Μπορεί να είναι ένα beach bar, ένα καφέ στην πλατεία του χωριού, κ.ά.

ΠΡΟΣΟΧΗ στον προσανατολισμό του χώρου του πάρτι. Μη στήσετε μπουφέ ή μπαρ σε σημείο όπου φυσάει ή σε μια παραλία που την πιάνει ο νοτιάς και ανεβαίνει το κύμα έως τον… δρόμο. Παρακολουθείτε τον καιρό και κοιτάξτε να έχετε σε ετοιμότητα εναλλακτικό πλάνο.

ΟΧΙ ΣΤΑ «ΘΕΜΑΤΙΚΑ» ΜΕΝΟΥ Ακόμα κι αν οι ίδιοι είστε χορτοφάγοι, τρώτε καθημερινά κρέας ή προτιμάτε το σούσι, το μενού ενός γάμου δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο maki ή αρνί στη σούβλα. Ανεξάρτητα από τις δικές σας διατροφικές συνήθειες, φροντίστε να μη φύγει κανείς νηστικός.

ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ μπουφέ με πληθώρα επιλογών. Η τάση είναι μίνιμαλ: μετρημένες και εκλεκτές γεύσεις.

ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ από τον προορισμό. Σε ένα νησί δεν χρειάζεται να είναι όλο το μενού θαλασσινό, μπορείτε όμως να στήσετε για το καλωσόρισμα ένα «μίνι ουζερί».

ΣΥΜΒΑΔΙΣΤΕ με τον τόπο. Για παράδειγμα, σε ένα εναλλακτικό νησί δεν χωρούν εξεζητημένο ύφος και κραυγαλέες πολυτέλειες. Αφήστε το ίδιο το μέρος να σας δείξει τον δρόμο.

ΜΕΙΝΕΤΕ με το νυφικό, για να το χαρείτε, αλλά φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο φόρεμα. Διαλέξτε ένα σε bohemian στιλ με αεράτα layers, που θα σας επιτρέπει να κινείστε με άνεση.

 

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ… ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

SAVE THE DATE Δεν είναι μόδα, αλλά αναγκαιότητα και ένδειξη σεβασμού προς τους καλεσμένους σας. Ενημερώνοντάς τους τέσσερις ή και πέντε μήνες νωρίτερα, τους δίνετε τη δυνατότητα να κλείσουν οικονομικά εισιτήρια και διαμονή και τους διευκολύνετε στον προγραμματισμό τους.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΕ τους καλεσμένους σας. Δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε ένα πλήρες πρόγραμμα για λογαριασμό τους, αντίθετα αφήστε τους χρόνο για ξεκούραση. Ενημερώστε τους για κοντινές εκδρομές, παραλίες ή αξιοθέατα που αξίζει να δουν, ώστε να έχουν αρκετές εναλλακτικές για να γεμίσουν το Σαββατοκύριακο. Πείτε τους πώς να μετακινηθούν, πού αξίζει να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να τους «περιμένουν» με τη μορφή ενός μικρού οδηγού στο δωμάτιό τους ή να υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας.

* Ευχαριστούμε τους De Plan V, ALPHA catering, Beaucoup Events, Κυριακή Sidiropoulou, Θανάση Κουίτση και Lentil Team, για τα χρήσιμα tips.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή