Ο Πολάκης και η συνομιλία του με τον Στουρνάρα

Ο Πολάκης και η συνομιλία του με τον Στουρνάρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με σαφώς αντιθεσμικό περιεχόμενο και έμμεσες απειλές, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ο κ. Πολάκης επικοινώνησε με τον κ. Στουρνάρα για τον έλεγχο αναφορικά με το δάνειο που του χορηγήθηκε από την Attica Bank και ζήτησε να ελεγχθεί, πέραν του δανείου του, και μια σειρά άλλων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχετικό διάλογο (τον δημοσίευσε η ιστοσελίδα της Documento), είπε πως, «αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο». Κατά πληροφορίες, ο κ. Πολάκης είπε στον κ. Στουρνάρα ότι «σας μαγνητοφωνώ, όπως κάνετε και εσείς», με τον τελευταίο να του απαντά «εγώ δεν μαγνητοφωνώ, αλλά κάντε ό,τι θέλετε».

Πάντως, η χορήγηση του δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της Τράπεζας Αττικής, τόνιζαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη της με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη. Εξαλλου, νωρίτερα, η Τράπεζα Αττικής, η οποία μέσω και της ιστοσελίδας της προωθεί καταναλωτικά δάνεια ύψους έως και 300.000 ευρώ, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «συνήθη δανειακά προϊόντα που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση, η τράπεζα υποστηρίζει ότι «η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις)».

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη με εμπειρία στον τομέα των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων επισημαίνουν πως η χορήγηση καταναλωτικών δανείων ύψους 100.000 ευρώ, ακόμη και με προσημείωση ακινήτου, είναι εκτός της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Το μέσο ποσό καταναλωτικού δανείου, ακόμη και αν πρόκειται να δοθεί με προσημείωση, δεν ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ και οτιδήποτε πέραν αυτού απαιτεί άδεια από την ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της τράπεζας.

Γκρίζα ζώνη στην όλη υπόθεση αποτελεί το κατά πόσον η προσημείωση που έκανε η τράπεζα στο επίμαχο ακίνητο καλύπτει την εξασφάλιση που έπρεπε να έχει.

Την ίδια ώρα, το δάνειο προκαλούσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ήσσονος. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, με ερώτησή του προς τον Γιάννη Δραγασάκη, του ζητεί να παράσχει στοιχεία αναφορικά με αντίστοιχα δάνεια και κατά πόσον για τη δανειοδότηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «ο αυτόκλητος “κήρυκας της ηθικής” κ. Πολάκης έσπευσε να εκμεταλλευθεί αδίστακτα το αξίωμα του υπουργού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή